Saját Otthon Projekt

Tökipompos vagy langalló?

Tökipompos vagy langalló?

2015. 10. 25. Schulz Veronika

A hétvégét vidéken töltöttük a szüleimnél. Ilyenkor Anyu mindenféle finomsággal szokott bennünket várni. Most sem volt ez másként, azonban szombaton úgy gondoltam, picit leveszem a "terhet" a válláról és sütök valami finomságot.

Apukámnak pontosan olyan az ízlése, mint az enyém. Imádja a kelt tésztákat, így megpróbáltam az Ő kedvében is járni. A siker garantált volt, a tepsi körülbelül fél óra alatt ki is ürült. Még anyukámnak is ízlett, pedig ő nincs oda ezekért az ételekért. Úgyhogy most megmutatom, hogy készítem a langallót. Meglátjátok, hogy igazán egyszerű.

A hozzávalók a következők:

  • 75 dkg liszt
  • 2 db burgonya
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 teáskanál cukor
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 15-20 dkg sonka vagy bacon
  • ízlés szerint sajt
  • só,bors

DSCF1215_Fotor

Először is kimértem a 75 dkg lisztet egy tálba, illetve megpucoltam a két szem krumplit, darabokra vágtam és 2-3 dl vízben megfőztem.

 DSCF1168_Fotor

Miután megfőtt a burgonya, a vizet nem szabad kiönteni, mert az is belekerül a tésztába. Egy krumplinyomóval összetörjük és a liszthez adjuk. Sózzuk, hozzáadjuk az olajat, a cukrot:

DSCF1169_Fotor

Ezután mehet bele az élesztő is:

DSCF1176_Fotor

A tésztát jól összedolgozzuk. Egy kicsi vizet adhatunk a tésztához, de figyelni kell arra, hogy a krumpli is levet ereszt időközben, így nem szabad vele túlzásba esni:

DSCF1179_Fotor

A tésztát hagyjuk, hogy duplájára keljen. Míg kel a tészta, van időnk a feltéttel foglalkozni. A tejfölt egy tálba öntjük és belenyomunk két-három gerezd fokhagymát, attól függően, ki, hogy szereti. Felvágunk 2 fej lilahagymát és előkészítjük a sonkát vagy bacon-t. Ez is ízlés dolga, én jobban szeretem sonkával.

Mikor megkelt a tésztánk, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (én mindig szilikonost használok, nekem csak az vált be) és a tésztát egyenletesen a kezemmel eloszlatom:

DSCF1188_Fotor

Ezután az egészet megkenem a tejfölös alappal, ráteszem a sonkát, jó vastagon megszórom a lilahagymával és a sajttal:

DSCF1201_Fotor

Ezután bekapcsolom, a sütőt, 200 fokra előmelegítem, a tésztát 20 perc pihenés után a sütőbe teszem. 20 percig 200 fokon sütöm, majd 10 percre visszaveszem 180 fokra. Amikor a sajt már arany színű, illetve is a tészta szép színt kapott, kiveszem, felszeletelem és melegen tálalom. Higgyétek el, isteni finom, bármikor szívesen megenném! Ne habozzatok, próbáljátok ki Ti is!

Jó étvágyat hozzá!

DSCF1215_Fotor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr2712573401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása