Saját Otthon Projekt

Festési kisokos 2. rész

Festési kisokos 2. rész

2016. 07. 01. Diamia8

A múlt héten indult a blogon ez a 3 részes sorozat, amely a falfestés rejtelmeibe vezet minket. Rögtön az első részben a festékekről esett bővebben szó, most pedig a színválasztásról és színkeverésről fog nekünk Gábor részletesebben mesélni. 

Szerintem igazán hasznos olvasmány az olyan amatőröknek, mint például én. :D


Tehát, ha megvan, hogy hova milyen típusú festéket szeretnénk, akkor jön a színválasztás és itt jöhet képbe az esteleges színkeverés is. Ez egy elég komplex dolog, mert rengeteg mindent figyelembe kell venni egy szín kiválasztásakor. Nem hiába külön szakma a lakberendezés...

Aki azonban komolyabb festékboltban dolgozik már több éve, az szert tesz némi tudásra ebből a szakmából is. Bátran lehet tehát tanácsot kérni a színekkel kapcsolatban a festékboltokban!

color-paint-cans

Kering egy pár városi legenda a színkeverésről és ezért is van gyakran, hogy sokan a gyári színeket részesíti előnyben. Kinézik a színpalettáról és már vihetik és kenhetik a falra.

Fontos, hogy a kikent, színhű gyári színmintát vegyük alapul és ne a dobozra ragasztott színes matricát, mert az nyomdai úton előállított, nem színhelyes és inkább csak tájékoztató jellegű.

A gyárilag színezett festékek között is vannak különbségek:

  • Itt is megtalálhatóak a latex alapúak, amik tisztíthatóbbak.
  • A hagyományos színes diszperziós festékek is jók lehetnek, mert jó a takaróképességük. Érdemesebb a márkásabbakat választani, ha biztosra akarunk menni.

color-wheel2

Néhány jó tanács színválasztáskor:

  • Minden szín optikailag, tehát a szemnek erősebbnek tűnik a falon, mint egy 5x10 cm-es színmintán. Hiszen minimum egy, de inkább a négy falról köszön majd vissza.
  • Erősebb színeket inkább nagyobb, világosabb helyiségbe válasszunk. Vannak kivételek azért, mert például egy háló lehet meghittebb, titokzatosabb, erotikusabb is egy mély (pl. bordó) színnel, ha valakinek ez tetszik.
  • Ne legyen túl sok szín egy helyiségen belül.
  • A fal színe harmonizáljon a bútorral, kiegészítőkkelkel (függöny, díszpárna, képkeretek...stb).
  • A plafon mindig legyen világosabb a fal színétől.

yhst-82488594324310_2269_4044543

Bármilyen festéket (fehéret, gyári vagy kevert színt) is válasszunk, befolyásoló tényező, hogy milyen színre vagy esetleg glettelt falra kerül fel. Ha glettelt a fal, ne felejtsük el a mélyalapozót. Megköti a porzó porózus felületet és nem szedi vissza a henger a falat és a szívóképességet is kiegyenlíti. Tartsuk be a használati utasítást, mert visszaüthet, ha nagyon telítjük vele a falat, akkor nem tapad hozzá a festék.

Ha erősebb, sötétebb színt kell világosabbá festeni, akkor ajánlatos egy réteg olcsóbb fehérrel előtte átfesteni és utána felfesteni a színt két rétegben. Ha világosabb színt kell erősebbre festeni, akkor pedig színalapozót szoktunk ajánlani. Például fehéret szeretnénk bordóra átkenni, akkor egy pasztellrózsaszín, pasztellmályva színt egy rétegben a fehérre és biztos szépen takar majd a bordó.

perfect-painting-x

A festékkeverésről tudni kell, hogy minden nagyobb cég rendelkezik színkeverőrendszerrel. Egy nemzetközileg elfogadott színkártyát használ (NCS, RAL) vagy (és) saját belső színkártyával rendelkezik. Ennek ellenére minden rendszer felismeri a másik rendszer színkódjait is. Fontos! Színgaranciát akkor vállal egy cég, ha az alábbi 3 feltételnek megfelel a színkeverés:

  • Saját színkeverőgép,
  • saját termék,
  • saját színkártya.

A színkeverés számítógépes programról fut, így ugyanazt a színt bármikor újra kevertethetjük, ugyanabba a termékbe, de bármilyen meglévő kiszerelésben.

De nem csak a saját termékeit lehet színezni egy színkeverőgéppel. Gyakorlott bolti eladók kitapasztalták már, hogy egy pasztell színt, egy hagyományos fehér festékbe is be lehet keverni és ez olcsóbb, mint bármelyik gyári szín.

Persze ez akkor ajánlott, ha nem vagyunk vájtszeműek, mert minimális árnyalatbeli különbség lesz a festék és a színkártya között. Ha a festékboltban dolgozó tájékoztatja a vevőt ezekről, akkor nincs meglepetés. Persze előfordul, hogy az előírtaknak megfelelően kevert színnel is gond van, de 95%-ban attól lehet, hogy a boltban nem tartják karban a színkeverőgépet. Na ezekből született az a városi legenda, hogy két egyforma színt nem tudnak keverni.

Természetesen színezhetünk otthon is színezőpasztával. Ezzel kapcsolatban is kaphatunk tájékoztatást a festékboltban.

20160625_111436

Végezetül pedig jöjjön egy kis összesítő, hogy hány féle színből válogathatunk egyes lehetőségek esetében:

  • Előre kevert színek (kb.50-60 színárnyalat).
  • Kevertetünk (kb.45.000 színárnyalat)
  • Magunk kevergetjük (meghatározhatatlan)

Jövő héten magunk vagy festővel kérdéskörrel és pár ismertebb festékmárkával foglalkozunk. 

A képek forrásait rájuk kattintva érhetitek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4012573891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása