Saját Otthon Projekt

Kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk

Kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk

2017. 01. 20. Schulz Veronika

Még mindig a januárt nyögjük, de van egy jó hírem. Lassan, de biztosan érkezik a február.  

Pont ma jegyeztem meg a munkatársaimnak, hogy amikor fél 5-kor végzünk, már nincs teljesen sötét, pikk-pakk, máris itt a nyár.

Na jó, ne szaladjunk ennyire előre, mert ahogy említettem, még január van. Túl a decemberen, a karácsonyon, szilveszteren, sajnos az év első hónapja valamelyest mindig a megszorításokról szól.

Általában nem gondolunk bele, de olyan kis apróságokkal lehet több ezer forintot spórolni, amit nem is gondolnánk. Elsősorban én azt gondoltam át, hogy konyhafronton mi az, amin leginkább tudnék spórolni. 

8f2c1afbbfe3cb1c4c7f86419577e884

Az van ugyanis, hogy a lakás ezen helysége (illetve a megvásárolandó dolgok) a legalkalmasabb arra, hogy kicsit visszafogjuk a kiadásainkat.

Arra gondoltam, összeszedek most Nektek pár tippet ezzel kapcsolatban, hátha hasznát veszitek. Ha 5.000,- Ft, akkor annyi. Mennyire tud hiányozni az a pénz hó végén, ugye? :D

Először is, ami szerintem az egyik legfontosabb: hétvégén, igenis főzzünk. Nem kell óriási lakomára, vagy hatféle fogásra gondolni. Elég kétféle főfogást kigondolni (ezt most egy főre számolom) egyik nap az egyik, másik nap a másikféle ennivaló. Ha mindennap az irodai kantinban ebédelünk, súlyos ezresektől szabadítjuk meg a pénztárcánkat, akkor is, ha menüt veszünk. Számoljuk csak ki. Ez havi szinten mekkora kiadást is jelent, ha mondjuk egy átlag menü-árral (800 Ft-tal számolunk?) Igen, pont annyi!

Például én az idejét nem tudom megmondani, mióta készítek magamnak minden napra reggelit. Megveszem a felvágottat, a diétámba beilleszthető szeletelt kenyeret, azt bedobom a fagyasztóba és minden este a másnapra kiszámolt mennyiséget veszem elő és készítem el magamnak. Ha csak abba gondolunk bele, hogy reggel beugrunk valamelyik franchise-pékségbe, veszünk 15 dkg pogácsát, máris ott hagyunk 350 Ft-ot és még csak jól sem lakunk tőle.

fnm_010111-wndinners-067_s4x3_lg

Nem tudom, kinek ismerős a szituáció, de én például itt Pesten nem iszom csapvizet. Valahogy akárhányszor itt ittam, mindig fura íze, utóíze volt.  Habár, az is lehet, ez már pszichés dolog nálam. Mindenesetre nem könnyű átállni, ha valaki hozzászokott ahhoz, hogy otthon a forrásból érkezik a víz. Lényeg, hogy mindig ásványvizet veszek otthonra és természetes, hogy mindig a legváratlanabb helyzetekben fogy el. Olyankor szoktam elővenni a tejet, vagy inkább nem is iszom semmit és ez a lehető legrosszabb. Egy ideje azonban már érlelődik bennem a gondolat, víztisztító beszerzése. Egyszer kell csak egy nagyobb összeget kifizetni rá, de nagyon gyorsan megtérül az ára.

csapra-szerelheto-viztisztito-825x510

Sokszor vagy úgy, hogy nincs kedved főzni.  Igen,  ez kapcsolódik az első ponthoz és inkább beugrasz a boltba, megveszel valami készételt, ami bizonyosan háromszor annyiba kerül, mintha fordítanál rá egy kis időt és elkészítenéd magad, nem beszélve arról, hogy tulajdonképpen, nem tudjuk, mi van benne.

2-52-1024x771

Gondolkozz maradékban. Nekem például bevett szokásom, hogy ha pörköltet készítek, mindig valamelyest nagyobb adagot készítek.

A többletmennyiséget a főzés végén el is veszem belőle és ledarálom, turmixolom, aztán mehet a fagyasztóba. Nagy örömöt tud okozni, amikor mondjuk hortobágyi palacsintát, vagy Lasagne-t készítek. Két légy, egy csapás.

Ugyanez a helyzet a húslevessel. Valamennyit mindig elveszek belőle, beleöntöm egy jégkockatartóba és mehet is a fagyasztóba, pár óra és kész a húsleves-kocka. :)

Ráadásul, ha a gyerekekkel együtt készítjük el az ételt, ők is megtanulják, hogyan lehet újra hasznosítani a korábbról megmaradt alapanyagokat, teret adva ezzel a kreativitásnak! Olvasd el, hogyan spórolhatsz még a konyhában!

makos_guba

Nagyobb bevásárlás előtt érdemes összehasonlítani az alapesetben idegesítő reklámújságokvan a boltok, szupermarketek kínálatát. Csodálkozni fogsz, hogy sokszor elképesztő árkülönbségek vannak egyes boltok között, ilyenkor érdemes esetleg kicsit be is spájzolni, természetesen például szárazárura gondolok, amit tovább el lehet tartani. (tészta, liszt, stb)

carrito

Ugye milyen kis apróságok és nem is nagyon gondol rá az ember? :) Ahogy a jó, öreg mondás tartja: "Sok kicsi,  sokra megy" Nagy bölcsesség! 

Ha Nektek is akad hasonló spórolási tipp a tarsolyotokban, ne tartsátok magatokban, osszátok meg velünk! :)

A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr112574217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása