Saját Otthon Projekt

Eukaliptusz mánia

Eukaliptusz mánia

2017. 03. 16. Diamia8

Egy jó ideje kitört rajtam egy újabb mánia. Ezt pedig úgy kell elképzelni, hogy mindenhova eukaliptuszt veszek a lakásba és a közeljövőben szobanövénynek is be szeretnék majd egyet szerezni.

Tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy a mánia egy ideig biztosan állandósulni fog nálam. Egy nagy előnye van azonban eukaliptusznak, hogy ez nem olyan költséges hobbi, mint a párnamániám. Ugye, hogy milyen jól mutat? :)

Az eukaliptusz egyébként a mirtuszfélék családjába tartozik. Nemzetsége több, mint hétszáz fajt számlál és ebből több mint 20 fajt használnak fel gyógyászati célra is. Ausztráliából és Tanzániából származik és a koala macik egyetlen táplálékaként is ismert. A legtöbb fajta örökzöld, de vannak lombhullató fajok is.

A szúbogarak nem mennek bele erős illata miatt és ráadásul alig korhad. Éppen ezért használják cölöpnek, telefon- és villanypóznának, építenek belőle hajókat. A gyors növekedéshez rengeteg vizet párologtat, ezért kimondottan a mocsarak kiszárítására is ültetik – ezt a tulajdonságát a malária elleni küzdelemben is felhasználják. 

"Az illóolajokat úgy vonják ki, hogy vízgőzzel desztillálják a fiatal ágakat és leveleket. Olaja a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó. Légúti megbetegedések kezelésében inhalálásra, a fogászatban pedig szájöblítésre használják. Az eukaliptusz illóolaja azon kevés illóolajok közé tartozik, amelyek a vírusokat is ölik."

A mi otthonunkban azért is előnyös, mert ezt az egyetlen egy növény, amelyet nem rág szét a Zokni. Gondolom az erős illata elriasztja a garázdálkodástól. Másik előnye, hogy vázában sem megy hamar tönkre, így egy-egy szál akár másfél-két hétig is díszítheti otthonunk.

Ha pedig elszáradt, akkor mindig le szoktam szedegetni a leveleket és potpourriként is természetes alternatívája lehet az otthonunk illatosításnak:

 

 

Húsvétra mindenképpen fogok egy koszorút is készíteni belőle és abba ültetem majd bele a tojásokat. Szerintem nincs ennél szebb koszorú, mert olyan letisztult. Ráadásul az illata pedig tényleg a kedvencem:

Nektek is ilyen nagy kedvencetek? Ha pedig valaki tud biztos tippet, hogy hol tudok cserepes eukaliptuszt beszerezni, az ne tartsa magában! Nagy örömet szerezne vele nekem. ;-)

Eukaliptuszról az információk a Wikipédiáról származnak.

A képek egyik része pedig saját, a többit pedig a képre kattintva érhetitek el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr3912574289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása