Saját Otthon Projekt

8+1 válasz a "Hogyan mentsünk maradékot" kérdésre

8+1 válasz a "Hogyan mentsünk maradékot" kérdésre

2017. 04. 20. Schulz Veronika

Túl vagyunk a húsvéton is, gondolom, mindenki egyetért velem abban, hogy nagyon jó volt ez a négy nap pihenés.

Mondjuk én kitoltam ötre, de már óriási szükségem volt rá. A szüleimnél töltöttem ezt a pár napot, családi körben.

Nálunk nem szokás annyira, sőt, egyáltalán nem szokás, hogy egyik rokontól rohanunk a másikhoz, vagy hozzánk jönnek, Pista bácsi és oldalbordája Terka néni, mi ezt nyugiban, pihenéssel szoktuk tölteni.

Mindentől függetlenül anyukám, ahogy szokott, most is kitett magáért. Hiszen ennivalóban nem szenvedtünk hiányt. Sonka, tojás, zöldségek, egytálételek, levesek és még sorolhatnám.

Szerintem, nem árulok el nagy titkot, illetve nem csak nálunk fordul ilyen elő: Véletlenül sem fogyott el minden. Ilyenkor szokott jönni, hogy „már unjuk a sonkát, tojást, stb”.

Emiatt arra gondoltam, hogy összegyűjtök Nektek pár ötletet, arra az esetre, ha Ti sem tudtok mit kezdeni a maradékkal, kidobni, kutyának adni nem akarjátok.  Lássuk be, a kidobás az valóban vétek lenne-.

Első körben, a maradék húslevest már mi is megmentettük. Jó nagy adaggal főztünk, sok csontos hússal, zöldséggel.

Általában nálam bevett szokás, hogy a megmaradt húslevest lefagyasztom. Később tökéletesen fel lehet használni különböző mártások alapjaként, ennek is egy kis részét jégkockatartóba szoktam tenni. Így amolyan leveskockaként funkcionál:

Szerintem nincs olyan háztartás, ahol ne maradt volna füstölt, kövesztett, lángolt és még ki tudja, milyen sonka.

Elsősorban, ha van hely a fagyasztóban, természetesen ezt is lefagyaszthatjuk, de akár egytálételekhez is felhasználhatjuk:

De akár sonkakrém is készülhet belőle, különböző ízesítésekben:

Akár egyszerű, de annál finomabb sonkás-sajtos tésztát is készíthetsz! Kattints ide 5 gyors sajtos tészta receptért!

Aztán, ott van a tojás. Egyrészt, ilyenkor nagyjából, mindenki főz csak úgy, simán, főtt tojást.

Valamint ne feledkezzünk el arról, hogy a festett tojások, ha esetleg túl sokat készítettünk volna, de nem érkezett annyi locsolkodó fiatalember, mint amire számítottunk, megpucoljuk, de attól még simán felhasználható.

Ilyenkor szokott előkerülni a klasszikus rakott burgonya, amit aztán jól megpakolunk tojással:

Vagy itt van az egyik nagy kedvencem, a tojáspörkölt, amit főzelékre, feltétnek simán elkészíthetitek:

És ugyanúgy, ahogy a sonkára, a tojásra is találunk az interneten számos krém variációt, amit különböző ízesítésekben elkészíthetünk reggelire, vagy akár vacsorára. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk annyira megunni, hogy szinte már a könyökünkön jöjjön ki.

A megmaradt zöldségekből isteni krémleveseket dobhatunk össze:

Ha ezek korábban nem lettek megfőzve, akkor akár különböző, íncsiklandó salátákat is készíthetünk:

Végül, de nem utolsó sorban, köztudott, hogy ilyenkor rengeteg tábla csokoládé cserél gazdát. Csoki tojás, nyuszi csoki, táblás, ilyen, olyan.

Ha esetleg fennáll a „veszélye”, hogy ezek 1-2 hónapon belül nem fogynak el, akkor érdemes ezeket összegyűjteni és máris mehetnek a süteményekbe, csoki-daraboknak, készíthetünk belőle akár az elkészített tortákra mázat, rengeteg lehetőségünk van erre is:

Remélem, találtatok pár használható ötletet, javaslom, hogy próbáljunk meg arra törekedni, hogy minél kevesebb étel landoljon a kukában, mert ennél nagyobb pazarlást nem igazán tudok elképzelni.

Ti mit szoktatok csinálni a megmaradt ételekkel?

A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr712574353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása