Saját Otthon Projekt

5 hasznos tipp, hogy a felújítás ne legyen rémálom

5 hasznos tipp, hogy a felújítás ne legyen rémálom

2018. 09. 26. Diamia8

Most, hogy végre kijelenthetem, hogy véget ért a felújítás és nagyjából berendezkedtünk, van idő levonni a konzekvenciákat.

Márpedig így visszatekintve szerencsére nálunk minden flottul ment. Időben jöttek a mesteremberek, időben végeztek és az eredetileg eltervezett időpontban költöztünk. Sokszor a szerencsének tulajdonítom azt, de ha jobban belegondolok, akkor más tényezők és okok is meghúzódnak mögötte.

1496139322-planned-renovation-of-a-open-modern-kitchen-from-loft.jpg

Ezeket gyűjtöttem össze egy csokorba, hogy bárkinek segítsen, ha éppen felújítást tervez: 

1. Időben foglald le a jó mestereket!

Nem árulok egy nagy titkot, hogy Magyarország legnagyobb problémája a kivándorlás, ami már most is gondokat okoz, de szerintem majd az elkövetkező 10 évben fogja megmutatni a legsúlyosabb arcát.  Viszont jelenleg még "csak" munkaerő nincs sehol és ez az építőiparban hatványozottan jelen van. 

Tehát ha van mester, akivel évek óta dolgozunk, akkor minimum fél évvel a munkálatok előtt beszéljük le vele a munkát. Ha pedig nincs tuti emberünk, akkor még több idővel kezdjük meg a keresést.

Fontos, hogy olyan mesterrel, aki nem ad ajánlatot, nem mondja el részletesen, hogy kivel, mikor és hogyan csinálja meg, azzal ne szerződj! Mi ezért mondtuk vissza a villanyszerelőt, mert olyan túl lazán kezelte és nem bíztunk benne. Viszont így rohamtempóban kellett keresni, de legalább megbízható, igényes és rendes emberek csinálták meg. Ennek megfelelően készen lettek a festő érkezése előtt.

jillian-harris-things-you-need-to-know-before-a-home-renovation-1.jpg

2. Gyűjts inspirációkat jó előre!

Ha megálmodtuk, hogy belevágunk, akkor rögtön kezdjünk el inspirálódni. Meg lehet vásárolni a lakberendezési magazinokat, olvasni blogokat, rászabadulni az Instára és a Pinterestre. Mentsük el albumokban a nekünk tetsző enteriőröket és ha már jó sok van, akkor ki tud kristályosodni belőle, hogy mit is szeretnénk.

Utána pedig már neki is lehet állni célirányosan keresgélni a burkolatokat, bútorokat vagy bármit és utána azokat is mappába kell rendezni. Így nem kell majd újra megkeresni, amikor eljutunk a vásárláshoz.

electrical-wiring-during-home-renovation.jpg

3. Készíts a projektmenedzsmentből jól ismert akciótervet!

Elsőre talán túlzásnak tűnik az ötlet, pedig segítségével jól látjuk, hogy melyik munkafolyamat mikor következik, mikor kell becsatlakoznia a következő mestereknek és csúszások esetén milyen sorrendben kell döntéseket hoznunk és ennek milyen hatásai lesznek az egész projektre vonatkoztatva.

Ha igazán őszinte akarok lenni, én mindent így csinálok mind munkámat, mind a magánéletemet tekintve. Folyamatos akciólistákkal élek, amelyek csak a fejemben léteznek, de pontosan úgy épülnek fel, mint az említett projektmenedzsment eszköz.

Viszont ez nem mindig előny, mert sokszor roppant rugalmatlan vagyok, egy teljesen váratlan dolog hatására hamar pánikba esek és úgy köztudottan nem lehet gondolkodni. Szóval dolgozom rajta...
planning-a-budget-kitchen-renovation.jpg

4. Tervezd meg időben, hogy mit és hol veszel!

Szerintem a Pinterest a legjobb eszköz arra, hogy amit majd megszeretnénk venni, azt egy mappában tároljuk és kattintás után rögtön a forrásoldalra vezet minket. Az összes helyiséget így terveztem meg és mivel semmit sem rögtön veszünk meg, így óriási segítség volt.

Ráadásul segítségével azt is meg tudjuk tervezni, hogy mikor kell megrendelni a kiválasztott bútorokat, lámpákat. Például a Vivre-n és a Bonami-n sokszor elég hosszú a szállítás, az Aliexpress-ről nem ritkán 2 hónap és akkor még a Posta vámkezeléséről nem is beszéltünk. 

 

house-renovation-costs.jpg

5. Ne alkudj meg!

Mind közül szerintem ez a legfontosabb tanács, amit adhatok. Ugyanis ha már rengeteg időt, rengeteg energiát és rengeteg pénzt áldozunk egy olyan dologra, amit azután minimum 4 évig, de gyakrabban 10-15 évig nézegetünk, akkor az olyan legyen, amit megálmodtunk. 

15 évig nézi egy olyan végeredményt, ami nem is szívünk vágya volt, az senkit sem tesz boldoggá és örökké emlékeztetni fog bennünket arra, hogy hogyan rontottuk el vagy miben kellett kompromisszumot kötni.

cropped-photodune-10938330-project-of-construction-and-renovation-house-m.jpg

Remélem, hogy hasznos tanácsokkal láttalak el Titeket, amiket majd fel is használtok! 

A képek forrásait rájuk kattintva találjátok! ;-)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5114249953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása