Saját Otthon Projekt

Egy közel 100 éves ház mesés átalakulása

Egy közel 100 éves ház mesés átalakulása

2019. 02. 01. Diamia8

Évekkel ezelőtt láttam egy blogon az akkor frissen felújított házat és rögtön szívembe zártam. Emlékszem, hogy milyen sokszor megnéztem a képet és milyen sokszor álmodoztam, hogy egyszer hasonló házunk lesz. 

Persze közben az élet másfelé vitt minket, de végül tavaly lett saját házunk nekünk is. Azonban nem is olyan régen megpillantottam a házat az Instagramon és természetesen rögtön követni kezdtem. Mivel rám ilyen hatással volt, így a tulajdonosával, Ildikóval történt egyeztetés után megmutatom Nektek is ez a közel 100 éves házat a blogon.   

Egyébként szinte pontosan 5 évvel ezelőtt, 2014. februárjában vették meg Ildikóék. Teljesen felújítandó, évek óta lakatlan állapotban volt, de rögtön megfogta őket a szép részletek: az épület villa jellege, a magas kétszárnyú ajtók, hármas osztású ablakok, régi rézkilincsek. Az elhanyagolt állapota ellenére bele tudták képzelni, hogy szép otthont lehetne kialakítani belőle. 

A felújítás a tervezést is beleértve nagyjából másfél évig tartott. A megfelelő kivitelező megtalálása tartott több ideig, mint amire eredetileg számítottak. Azután azonban, hogy 2014. őszén végre elkezdődött az építkezés, már szép ütemben haladtak a dolgok és 2015 nyarán sikerült beköltözniük új otthonukba. 

A ház Újpesten áll és valamikor az 1920-as években épülhetett, de sajnos pontosabbat nem tudnak róla és nincsenek meg az eredeti tervek sem. Valószínűleg egy állami tisztviselő számára épülhetett akkoriban. Egy későbbi tulajdonosa kertészként dolgozott, nagyon sokféle növény volt a kertben, de évekig nem gondozta senki, így mindent benőttek és elöregedtek, így nagy részüket ki kellett vágatniuk. A felújítás során próbáltak minél többet megőrizni az eredeti részletekből és bár alapvetően modern lett a berendezés, néhány régi tárgy, kiegészítő is helyet kapott, visszautalva a ház építésének korára.

08_1.jpg
02_3.jpg
A ház alapterülete 85 nm, eredetileg 2 szobás volt, melyek az utcafrontra néztek. A felújítás előtt a bejárat egy verandáról, a kert felől volt, a mostani terasz fedett része helyén. Építészük úgy tervezte át az alaprajzot, hogy a bejárat és az előszoba került az utcafrontra, a nappali-étkező-konyha egybenyitott tere pedig a kert felőli részre.

07_3.jpg

01_5.jpg

11_4.jpg

A hálószoba eredeti helyén maradt, de a 25 nm-es helyiségből leválasztottak egy zuhanyzós fürdőszobát és egy gardróbot, így nem kellett szekrényeket tenni a hálóba. A tető alatt padlás volt eredetileg, de beépítették. Itt került kialakításra 2 nagy szoba 2 gyerekük számára, egy vendégszoba,  fürdőszoba és egy tároló helyiség, ahonnan még fel lehet menni a tető legfelső részében található padlásra.
12_4.jpg

13_4.jpg

14_3.jpg

Tavaly azonban megszületett a harmadik gyermekük, ami borította az eredeti elképzelést. Ő még egyelőre a szülői hálószobában kialakított babasarokban alszik, de később övé lesz az egyik emeleti nagy szoba. Bár még arrébb van, hogy felköltözzön, nagy tesói (12 és 10 évesek) kérték, hogy csinálják meg nekik a külön szobájukat, így a vendégszobából lett a fiúszoba, a játszószobából pedig a lányszoba. A másik nagy szobában vannak most játékok és ott tudnak aludni a vendégeik.  

05_3.jpg

06_3.jpg

10_7.jpg

Ildikó kedvenc része a nappali-étkező-konyha tere, mert szereti ugyanis a karakteres türkiz tapétát az étkezőben és a helyiség közepén álló sarokkandallót. Ez számára egy igazi közösségi tér, ahol együtt lehet a család, téli estéken begyújtanak a kandallóba és társasoznak vagy filmet néznek. Nyáron pedig kinyitják a teraszajtókat és kint grilleznek, pihenek vagy játszanak a kertben. 

03_4.jpg

04_3.jpg

Arra a legbüszkébb Ildikó, hogy habár nem szakmája a lakberendezés, csak hobbi, de sikerült olyan berendezést kialakítania a házban, hogy még az Otthon magazin is érdemesnek tartotta egy megjelenésre. 

A házban a következő nagy projektjük a gyerekszoba kialakítása lesz a legkisebb kisfiú számára, de pont a ház tervezése és berendezése közben alakult ki benne, hogy ez az a terület, amivel legszívesebben foglalkozna a jövőben is. Emiatt nemrégiben belevágott egy általános lakberendezési tanfolyamba és egy Home Staging-re specializálódott képzésre, hogy elméleti tudást is szerezzen a hobbin túl.
Azt tervezi, hogy a jövőben lakberendezéssel is fog foglalkozni és fő irányvonalként a Home Staging-re gondolt, mert mindig is csodálattal néztem a skandináv országok szimpla lakáshirdetéseinek magazinba illő fotóit, amitől még nagyon távol állnak a magyar ingatlanos oldalak hirdetései. Úgy érzem ezen a területen lenne hova fejlődnünk és tudnék ebben segíteni.
  
Lakberendezési irányzatok közül a skandináv a kedvence, mert ez a stílus sok helyen megállja a helyét, nem hat idegenül Magyarországon sem. Jól alkalmazható sokféle környezetben a polgári lakásoktól kezdve az új építésűekig, a semleges világos alapok könnyen egyedivé tehetők különböző kiegészítőkkel. 
 
Ildi Instagram oldala 2018 nyarán indult. Vicces módon a nagy fiától hallott róla és azért regisztrált, hogy követni tudja, hogy ő miket posztol. Menet közben pedig rájött, hogy mennyi érdekes lakberendezéssel kapcsolatos képet lehet ott is találni. Akár azoktól a magazinoktól, bloggerektől, akiket amúgy olvasott és Facebook-on már régóta követett. Egy ideig csak nézelődött, de aztán kedvet kapott, hogy ő is készítsen képeket, elsősorban az otthonukról, amit nagyon szeret alakítgatni.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr1014583686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása