Saját Otthon Projekt

Házi kenyérhez, házi csíra dukál

Házi kenyérhez, házi csíra dukál

2019. 04. 14. Schulz Veronika

Hosszú idő után, nemrég ismét kenyeret sütöttem. Sajnos vannak olyan időszakok, amikor sokáig nem tudok, esetleg nem akarok sütni. (igaz, ez leginkább a nyári hőségben jellemző. Olyankor magamat is alig bírom elviselni, el sem tudom képzelni, hogy ezt még megspékeljem egy bemelegített sütővel. :) ) Szerencsére még nincs nyár, így én is szívesebben fogok hozzá az elkészítéséhez. 
Imádom a házi kenyér összes variációját, a frissen sült pékárúnak utánozhatatlan az illata. Mikor kiderült az IR, és megtudtam, mik azok az ételek, amelyeket leginkább fogyasztanom kell, egyből az jutott eszembe:
Ha nekem valaki azt meri mondani, hogy el kell hagynom a kenyeret.. Nem lettem volna az illető helyében. :D Szerencsére számtalan lehetőség közül választhatunk, fűszerezhetjük, ízesíthetjük, feldobhatjuk különböző magokkal, csupán ízlés dolga.
1_fotor.jpgMutatom a hozzávalókat:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg zabliszt
10 dkg fehér liszt
10 dkg joghurt
1 evőkanál sikér (elhagyható)
2 dkg élesztő
2 dl víz
ízlés szerint só és magkeverék
A liszteket a sikérrel, magkeverékkel és a sóval alaposan összekevertem, közepébe mélyedést készítettem, hozzáöntöttem a joghurtot, vizet, majd belemorzsoltam az élesztőt is. Kivételesen nem kenyérsütővel dagasztottam, ez a tészta túl nyers hozzá, nem ússzuk meg a kézi dagasztást. A tésztának ragacsosnak kell lennie, figyeljünk, hogy ne lisztezzük túl!
Pár perc gyúrás után kiolajozott tálba tesszük és 2-2,5 órát kelesztjük. Lisztezett deszkán formázzuk meg a veknit, miután duplájára kelt, ezután még fél órát hagyjuk pihenni.
Közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra, alulra készítsünk be egy fémedényt. Ha lejárt a következő fél óra is, akkor öntsünk a fémedénybe forró vizet, a kenyeret toljuk a sütőbe, amit előzőleg papírral kibéleltünk. 20-22 percig süssük 230 fokon, majd mérsékeljük 200 fokra, további 25-30 percig kell sütni. 
Miután megsült, tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni. 
Isteni finom, laktató és nem utolsó sorban: pontosan tudom, mit eszem, így biztosan nem érhet meglepetés. A kelesztési idő miatt hosszúnak tűnhet az elkészítési ideje, nézzük a jó oldalát, ez idő alatt foglalkozhatunk teljesen más dolgokkal is. 
Ha a kenyér kihűlt, szeletelhetjük és ízlésünknek megfelelő finomságokkal megpakoljuk: vaj, sonka, sajt, szalámi, zöldség, ahogy úri kedvünk kívánja! ;)
Úgy gondolom, most újra rákaptam a kenyérsütésre, ráadásul a kis csíráimmal kiegészítve (rendelési lehetőség: Bakonyi Orsi; Salátázó oldalán, mindenképpen javaslom kipróbálását, amióta megfelelő méretűre nőttek, mindenhez teszek. Amibe lehet, belerakom, mert el nem rontja (SŐT!), különlegesebbé teszi. Én is nézegetem már, hogy miket fogok legközelebb kipróbálni.:)
Ti szoktatok otthon kenyeret sütni, vagy inkább készen veszitek? Melyik a kedvencetek?

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.   

1_fotor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8214729985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raketta25 2019.04.15. 09:47:09

Minek teszel bele plusz sikért?

Schulz Veronika 2019.04.15. 09:51:39

Mivel alacsony sikértartalmú lisztekből készítettem a kenyeret, (rozs, teljes kiőrlésű, graham és zablisztek ide tartoznak) nem lett volna olyan az állaga, mintha búzafinomlisztet használtam volna, Ha azt szeretnénk, hogy az „egészséges” lisztekkel is megfelelően tudjunk dolgozni, adjunk hozzá egy evőkanálnyi sikért, és máris megkapjuk azt az állagot, amelyet megszoktuk a hagyományos tésztáknál. Természetesen a sikért hozzáadni nem kötelező, nekem az a tapasztalatom, hogy kell bele. :)

Raketta25 2019.04.15. 11:17:02

Ezt értem, de ezzel pont az "egészséges" lisztek egyik pozitív tulajdonságát ütöd ki. A glutén (más néven sikér) lebontásával sokaknak problémájuk van, de akinek nincs ezzel gondja, szerintem annak sem előnyös még pluszban glutén bevinnie. Teljesen gluténmentes lisztekből is lehet szép, könnyű (levegős) kenyereket sütni. Persze nem lesz olyan mint egy fehérlisztből készült, de azért közelíteni lehet hozzá. Aztán, ha még tovább mennél, akkor jöhet az élesztő helyett a kovász. ;) Szerintem hanyagold a sikért.

Schulz Veronika 2019.04.15. 11:22:17

Készítettem már sikér nélkül is, valóban nem olyan volt, mint, ami fehérlisztből készül. Így hiányérzetem volt, a sikérrel valamennyire sikerül ellensúlyozni. :) Szerencsére nincs gluténérzékenységem, a bejegyzést kiegészítettem azzal, hogy a sikér elhagyható belőle, így aki nem szeretne, nem tesz bele. :)
A kovász a következő projekt lesz, voltak próbálkozásaim már korábban is, de a kis piszkok nem akarták az igazságot! :D De nem adom fel ;)

Raketta25 2019.04.15. 12:34:02

Ó, pedig az az igazi. Én már kb. 2,5 éve csak kovásszal sütök. Persze kell hozzá időbeosztás, de kifejezetten jó játék (legalábbis számomra) kitalálni, hogy munka mellett hogyan tudom úgy befolyásolni a kelesztési időket, hogy nekem is, és a tésztának is jó legyen. Ezért készítem mostanában összesen 40-45 órás kelesztéssel a kenyereket. :) Sok sikert hozzá, ha belekezdesz.
süti beállítások módosítása