Saját Otthon Projekt

Rend a lelke mindennek!

Rend a lelke mindennek!

2019. 09. 04. Diamia8

Nem is olyan régen Ditta, az Otthonkommandó bloggere írt a rendszerezés és tárolás témakörével kapcsolatban a blog Facebook oldalára és őszintén meglepődtem, hogy mennyien támadták véleménye miatt. 

Nem tartom magam rendmániásnak, de engem is meglepnek az olyan jellegű kommentek a blogunk Facebook és Instagram oldalán, amikor megkérdezik, hogy a fotó kedvéért elpakoltam-e vagy, hogy ugye ez éppen egy kivételes állapot nálunk. 

Őszintén szólva tényleg nem szoktam elpakolni a fotók előtt és ezért sokszor nem állnak tökéletesen a párnák, mindig látszanak a kábelek és néha egy-egy nem odaillő tárgy is megörökítésre kerül, mint például egy földre esett vállfa, különféle papírok vagy különféle macskajátékok. Ilyenkor nem is szoktam új képeket készíteni, mert ettől életszagúak.

20190803_082038.jpg

20190726_110243.jpg

Ellenben, ha váratlanul beesik valaki hozzánk, akkor sem kell pánikba esnem, hogy mit fog gondolni. Egyedül a macskaszőr, ami a hét végére megsokszorozódik a szőnyeg egyik oldalán, amióta Zokni kitalálta, hogy a szőnyegen IS kiválóan lehet aludni. Viszont mivel macskaszőr és por allergiám van, így sokáig nem bírom porszívózás nélkül. 

20190902_100741.jpg

Azt azonban kijelenthetem, hogy rend és rendszerezéssel kapcsolatban maximálisan osztom Ditta véleményét. Otthonunk tervezésekor éppen ezért a tárolás megtervezése volt az egyik legfontosabb feladat. Nézzük is, hogy milyen szempontokat vettem figyelembe és mik segítik a rend fenntartását pontokra szedve!

#1 A gardróbszekrény

A sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy nekem szinte minden ruhát akasztanom kell, hogy pár napon belül ne legyen óriási kupi a szekrényeinkben. Ugyanis nem mindig van kedvem hajtogatni és ha egyszer kihagyja az ember, akkor pillanatok alatt felfordulás keletkezik, amit pedig újra nagy erőfeszítések árán lehet megszüntetni.

Felakasztani azonban roppant egyszerű és nem kell bajlódni a hajtogatással.

20181117_084038.jpg

20181117_084053.jpg

Természetesen ebből kifolyólag még a Hédi szekrénye és az előző tulajtól örökölt öreg Pax gardrób szekrény is akasztós.

A ruhákat fajták szerint csoportosítom a szekrényemben és beakasztáskor ezt a sorrendet megtartom. Például az egyik szekrényemben a sor az ujjatlanokkal kezdődik, aztán rövid ujjú pólók, aztán rövid ujjú blúzok, hosszú ujjú blúzok, hosszú ujjú felsők, pulóverek és a végén kardigánok. Így könnyen áttekinthető a kínálat. Régebben még arra is figyeltem, hogy a kategóriákon belül a világostól haladjunk a sötétebb irányába, de ma már ezt a részét elengedtem. 

Félévente átnézem a ruhatáram és amit nem vettem fel az elmúlt szezonban, azt vagy elajándékozom vagy felajánlom adományként vagy szétvágva törölgetőrongyként fejezi be pályafutását.

Nem hiszek a minimalizmusban a ruhatárt illetőleg, de nem vásárolok fölösleges ruhákat és törekszem a minőségre. Így a legtöbb ruhámat évekig hordom és mégsem viseltesek. Van például kabátom, amely majdnem 10 éves, de még most sincs semmi baja, de kedvenc ingeim is 5-6 évesek. 

Amit nem lehet akasztani, azokat fajtánként külön válogatva, fiókokban tárolok, de természetesen megfelelő méretű, belső tárolódobozokban.

1honapos_statusz8_1.jpg

#2 Ágyneműk, plusz párnák és paplanok

Előző lakásunkban is Malm magas ágyunk volt más színben, de akkor nem vettük meg hozzá a gurulós tárolókat. Ezt hamar megbántam, mert szinte sohasem volt kedvem a cipzáros tárolókat kihúzni és porosodtak a tárolók tetejei. Most csak kihúzom a 4 tároló egyikét és bepakolom a vasalt ágyneműt és a többieket az előre kijelölt tárolóba.

20190702_154506.jpg

  • Az ágy alatti tárolás további előnye, hogy nem kell hozzá külön hely és nem rontja a szoba összképét. Tehát kis lakásban is ideális megoldás.
  • Mindemellett nem gyűjtök törölközőket, ágyneműhuzatokat sem. Csak olyan van, ami használatban általunk vagy a vendégek által, de mindegyik magas minőségű anyagból készült és jó bennük aludni.
  • Minden nap beágyazunk, mert ettől is rendezettebb a hatás és megvédjük az ágyunkat attól, hogy esetleg utcai ruhával ráfeküdjünk.

#3 Bútorok és polcok

Általánosságban kijelenthető, hogy egyik helységben sincs sok bútorunk, mert szeretem a tágas érzetű tereket. Ellenben az előző tulaj rengeteg bútorral zsúfolta tele az egész házat, amitől minden tér szűkös érzetet keltett. A magam részéről én tudtam, hogy valójában minden szoba tágas, de a Férjem saját bevallása szerint akkor még nem látta, hogy milyen nagyok is a szobák és mekkora valójában a tér.

20190726_110303.jpg

Az ilyen jellegű hibák elkerülésérére is adok néhány olyan fontos tanácsot, ami nekem bevált:

  • Elől szinte csak dekorációs céllal tartok tárgyakat. A többit pedig zárt bútorokba helyeztem el, ahol folyamatosan alakítom ki a tárgyainknak a legmegfelelőbb tárolást.
  • Ez valóban egy folyamatos művelet, mert nem lehet a belső tárolórendszereket azonnal kialakítani és megvásárolni anyagi csőd elkerülése nélkül. Némely esetben egyébként is jó, ha eltelik egy kis idő, hogy a legmegfelelőbb tárolási rendszert meg tudjuk álmodni.
  • A ruhákon kívül folyamatosan szabaduljunk meg azoktól a tárgyaktól, amikre már nincs szükségünk. Ha már ellepnek minket a tárgyak, akkor lehetetlen lesz fenntartani a rendet.
  • A legfontosabb szabály szerintem az, hogy csak a valóban szükséges dolgokat vegyük meg! Semmi értelme felhalmozni a konyhai eszközöket, ha a kupitól nem találjuk meg. Tökéletes példa lehet erre a fondü készlet, amely egykor szinte mindenki otthonában megjelent, majd legtöbben csak 1-2X használták. Most pedig a dobozában pihen a konyhapolc tetején vagy a kamrában a felső polcon. 

eloszoba_projekt1_1.jpg

eloszoba_projekt_1.jpg

20190809_181613.jpg

20190119_094722_1.jpg

20190119_094735.jpg

#4 Könyvek és tárolásuk

Rengeteg könyvünk van és végre most az új otthonunkban el tudták foglalni a méltó helyüket az üveges Billy szekrényekben. Előző lakásunkban csak a felét tudtuk elrejteni zárt tárolókban, a másik fele pedig a Férjem szüleinél nyaralt.

20190315_110452_talan.jpg

20190327_115007.jpg

1honapos_statusz95_1.jpg

20190303_094056.jpg

  • A zárt szekrény nem csak azért ideális, mert kevesebbet kell törölgetni, hanem a könyveknek is, mert nem porosodnak, ami segít a minőségük megőrzésében. Az már csak egy bónusz tényező, hogy a kevesebb por az allergiám miatt nekem is ideálisabb megoldás.
  • Kialakítás előtt felmértem, hogy mekkora helyünk van azon a falon, mit és hogyan szeretnék a szekrényben tárolni és ennek megfelelően kerestem a tervezett stílushoz illeszkedő könyvespolcot. Így lett felül üveges, alul pedig zárt az ajtaja.  A ráadás pedig az, hogy a 3 méteres belmagasság miatt lehetőségünk volt még egy szintet rápakolni.
  • Most van még benne hely, de én előre gondolkodtam és ha még szükségünk lenne könyvespolcra, akkor még mindig lehetőségünk lesz egy szintet emelni rajta.
  • Ebből az következik, hogy ne csak a jelen tárolási igényeire gondoljunk, hanem a lehetőségekhez mérten már gondoljunk a jövőre is. 
  • Ha pici méretű a lakás, akkor elengedhetetlen a folyamatos szelektálás még a könyvek között is.
  • Harmadik opcióként még megemlíteném a könyvtárt, amely segít a könyvek számának redukálásában és mellette igazán költséghatékony is. (Rá is kattantam újra az olvasásra, amióta beiratkoztam június végén a vecsési könyvtárba. Azóta havi 4-5 könyvet el is olvasok. Gyors fejszámolás és már meg is van, hogy miért is hangsúlyozom az ötlet kiválóságát...)

#5 Gyerekszoba

Sokszor olvastam különféle csoportokban vagy kommentekben, hogy a legnagyobb próbatétel a rend tekintetében a gyerekszoba. Legtöbben itt véreznek el és adják fel az egészet. Pedig csak pár dolgot kell szem előtt tartani:

  • Az első és legfontosabb kitétel a gyerekszobai rend tekintetében az, hogy rengeteg olyan könnyen kihúzható és nagyméretű tárolóval rendelkezzünk, ahova még a 2-3 éves gyerkőc is könnyedén beszórja a játékait. Nekünk se kelljen különleges szupererőt alkalmaznunk, ha este nekünk kell 1-2 perc alatt elpakolni utánuk.

20190819_155923.jpg

Ahhoz azonban mindig ragaszkodjunk, hogy ezt minden este megtegyük, akkor is, ha fáradtak, nyűgösek vagy akár az átlagosabbnál idegesebbek vagyunk. 

  • Ezen kívül a gyerekszoba esetében is fontos, hogy egy-egy fejlődési szakasz után válogassuk át játékaikat és amelyeket már kinőtt vagy nem játszik velük, azokat ajándékozzuk el. Nem a játékok mennyiségétől lesz boldog egy gyerek! Nincs szüksége az összes játékra, ami megtetszik neki, tehát a játékokat se halmozzuk!
  • Figyeljünk arra is, hogy a gyerkőcöt is vonjuk be már 2-3 évesen a folyamatba, hogy ő is megtanuljon elválni a régi és nem használt dolgaitól! Ez segít elkerülni, hogy felnőtt korában a gyűjtögetők népes táborát erősítse.
  • Véleményem szerint már egész pici korban el kell kezdeni rászoktatni a gyerekeket arra, hogy a játék után mindig el kell pakolni. Természetesen amíg pici, addig együtt csináljuk és a munka nagy része úgyis ránk marad. Azonban ez a folyamat automatikussá válik és ha nem visszük túlzásba a rendetlenség miatti cseszegetést, akkor hamar belső igénnyé is válik.

A mi esetünkben ez már azt jelenti, hogy már magától elpakol mindent a szekrényekbe, még a ruháit is. A szekrényeket néha azért ellenőriznem kell és kiválogatni az oda nem illő dolgokat. A legnagyobb meglepetést azzal okozta, amikor először mondta, hogy megy rendet rakni a szobájába, mert már zavarja a rendetlenség. Azt hittem, hogy rosszul hallok! ;-)

20190901_183254.jpg

20181220_111859_1.jpg

#6 A rend hosszú távú megtartása

Végére hagytam még azt a pontot, ami nélkül lehet nekünk szuper tárolórendszerünk, szekrényünk és belső rendszerezőink, semmit sem fognak érni. Ha ugyanis nem pakoljuk el használat után a tárgyakat az előzetesen kijelölt helyükre, akkor hamar egy óriási felfordulás közepén találjuk magunkat. 

Higgyétek el, hogy nekem sincs kedvem minden este elpakolni a ruháimat a helyére, de reggel mindig igyekszem pótolni! Ugyanezt elmondhatnám a mosogatógép ki- és bepakolásával kapcsolatban vagy ne is említsem a megszáradt ruhák elpakolásának soha véget nem erő műveletsorozatát, de folytathatnám akár késő estig is a mindenki számára ismerős esetekkel. 

Viszont ha sokáig nem kerülnek a dolgok a helyükre, akkor már nem picit kell pakolászni, hanem jóval több erőfeszítést kell bele tenni! Ráadásul az is előfordulhat, hogy nem fogunk megtalálni valamit, amire éppen szükségünk van. Éppen ezért igyekezem mindig mindent a helyére tenni, még akkor is, ha éppen semmi kedvem hozzá. 

Végezetül a jó hírem az, hogy minél többet alkalmazzuk a fenti módszert, annál inkább automatikusabb lesz a mozdulat és már nem is fog annyira a nehezünkre esni. Ilyenkor már megengedett az időszakos lazsálás, mert már hozzászoktatok ahhoz, hogy minden el legyen pakolva, akkor másnap tutira zavarni fogja a szemeteket a rendetlenség. Ugye, hogy egyszerűen hangzik?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Következő kényes téma a rend és rendszerezés témakörében a kamra lesz, mert ez a kis helyiség megérdemel egy külön bejegyzést. A saját kamránkban még nekem is van bőven feladatom, de legalább már elindultunk valamilyen irányba...

gurulos_ladak01_1.jpg

20190217_103648.jpg

20190217_103704.jpg

A kamra után pedig jöhet a kazánház és jövő nyáron a garázs, ami a maga óriás méretével igazi csemege lesz. Most be sem teszem oda a lábam, mert akkora a rendetlenség és a por a garázstető lecserélése óta. Viszont már fejben most el kezdtem tervezgetni, hogy milyen tárolórendszert, milyen szerszámtárolókat szeretnék majd megvalósítani. Hiszen a döntéseket nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert akkor hajlamosabbak vagyunk elhamarkodottan dönteni.

A fotók saját fotók, amelyeket a témához vágóan válogattam az elmúlt egy évből. 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4415017230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása