Saját Otthon Projekt

Hogyan festettem feketére a konyhabútort?

Hogyan festettem feketére a konyhabútort?

2020. 05. 04. Diamia8

A házunk vásárlásakor több olyan felújítás maradt pár évvel későbbre, amelyek a szűkös időkeret és költségeket tekintve nem tudtuk akkor megvalósítani. Ezek közül az egyik legzavaróbb számomra a konyha volt.

Hiszen ez a nappalival egy légtérben van és állandóan szem előtt van. Nem olyan, mint a fürdőszoba, hogy csak becsukom az ajtót és már nem is kell látnom a borzalmas kék járólapot és hozzá való, szintén borzalmas kék és bézs csempét. 

Szinte beköltözés óta arról álmodoztam, hogy átfestem valamilyen színre. Azonban a projekt a családban nem igazán talált támogatókra. A majdnem másfél éves marketing tevékenység és végül a nyeremény festék meghozta a várva-várt eredményt és zöld utat kapott a projekt

Még a karantén is pont jól jött, mert időarányosan ki kellett vennem a szabadságaim és ez kiváló alkalomnak bizonyult egy ilyen macerás festési projekt megvalósítására. Mindenképpen krétafestékkel szerettem volna festeni, mert az ismerem és vízbázisú. Ráadásul karantén idején, otthon tartózkodva nem a legjobb szagolgatni egész nap az oldószeres festéket. 

konyhabutor_festes03.jpg

konyhabutor_festes04.jpg

konyhabutor_festes01.jpg

Annie Sloan krétafestéket nyertem egy pályázaton és ehhez rendeltem meg a lakkot. A festési művelet egyébként pofonegyszerű volt, de a lakkal gondjaim akadtak. Sajnos nem olyan lett tőle a felület, amilyet elképzeltem. Hiszen én egy teljesen matt és homogén frontot szerettem volna, de a lakkot nem tudtam szépen felvinni. Próbáltam tényleg keveset rakni rá, de sehogy sem lett matt és homogén. Ez egy vintage, használt hatású bútornál jól mutathat, de tőlem távol áll ez a stílus. 

konyhabutor_festes05.jpg

konyhabutor_festes06.jpg

konyhabutor_festes07.jpg

Emiatt vesztettem egy napot és az eredetileg tervezett 3 nap helyett végül 4 nap alatt sikerült befejeznem. Azt az idegösszeomlás közeli állapotot pedig nem kívánom senkinek, amit átéltem a lakkozás után. Aztán összeszedtem magam és más irányból közelítettem meg a problémát. Így beugrott, hogy Pintyplus Krétafesték matt lakkal fogom fújni, mert ahhoz értek és ismerem. 

Lecsiszoltam az addig lelakkozott felületet és újrafestettem. A próbafújás az egyik ajtón szuperül sikerült, így gyorsan felvásároltuk az összes környékbeli festékboltból a maradék készletet. Újult erővel nekiugrottam a projektre és boldogság volt látni, hogy szépen alakul.

konyhabutor_festes08.jpg

Még nincs teljesen kész a konyha facelift, mert rendeltem fából készült fogantyúkat és terveztünk még a későbbiekben egy igazi fából készült munkapultot és gránit mosogatót. Ha megérkeznek a fogantyúk, akkor az eredeti színben hagyott betétek sokkal jobban fognak mutatni. 

A legviccesebb nem tervezett, de jól sikerült dolog a nappali felőli üvegszekrényt érinti. Ugyanis ez volt a próbafújásos ajtó és a maszkolás nem érintette az egész felületet. Hiszen eredetileg hengereltem volna. Szépen fújtam a lakkot és nem vettem észre, hogy az üveget is telibe fújtam. Száradás után realizáltam, hogy az üveg áttetsző lett, de a maszkolószalag eltávolítása után, körben szépen maradt átlátszó. Megszavaztuk, hogy így még jobb is és végül maradt.

konyhabutor_festes11.jpg

konyhabutor_festes09.jpg

konyhabutor_festes10.jpg

Akik nem régóta követik a blogot, azoknak mindenképpen érdemes megnézni a házvásárláskor készített képeket. Hiszen már ahhoz képest is rengeteget változtattunk. Például elbontottuk az a csúnya beszögellést a konyha mellől és a világítást teljesen újraterveztük:

konyhabutor_hazvasarlas_elott03_1.jpg

konyhabutor_hazvasarlas_elott01.jpg

konyhabutor_hazvasarlas_elott04_1.jpg

konyhabutor_hazvasarlas_elott05_1.jpg

konyhabutor_hazvasarlas_elott02.jpg

Festés előtt pedig így nézett ki:

konyhabutor_festes_elott01.jpg

Itt álltam neki és még roppant lelkes voltam. A nap végén már nem így néztem ki....

konyhabutor_festes_folyamata01.jpg

Itt látszik, hogy milyen csúnya lett az első lakkozás:

konyhabutor_festes_folyamata03.jpg

Ennnyire foltos volt és inkább selyemfényű, mint matt:

konyhabutor_festes_folyamata02_1.jpg

Itt pedig már a lakkspray-vel fújt felület. Ugye, hogy óriási a különbség?

konyhabutor_festes_folyamata05_1.jpg

Természetesen a konyha közel sem lett tökéletes, mert némelyik ajtó sokkal jobban sikerült, mint a másik. Viszont nagyon boldog vagyok, hogy nekiálltam és cseppet sem bántam meg. Egészen más így a hangulat, mint a cseresznyeszínnel. 

Tanácsként tudom mondani, hogy a festést nem célszerű konyhabútorral kezdeni. Évek óta festek és több bútort is újítottam fel, de azért ez nem a legkönnyebb és a legegyszerűbb projekt. Őszintén szólva nem szívesen vágnék bele még egyszer! Ráadásul a festés náluk csak az átmeneti időszakra készült, amíg nem állunk neki a nagy lélegzetvételű felújításnak. Akkor biztosan vadiúj konyhát szeretnék majd... 

A költségeket tekintve azonban megéri nekifogni, mert még a lakk fújásával sem volt magas a költsége. Ellenben egy ekkora konyha újonnan minimum 1.5-2 millió forint. A lényeg pedig, hogy boldog vagyok! ;-)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr7215658800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Gary Scott 2020.05.05. 15:54:47

szép lett nagyon, erőteljes szín ez a fekete de szerintem tud baromi jól kinézni. kemény lehetett, mi is csináltunk pár do it yourself dolgot a lakásban (5 db beltéri ajtót festettem át) és nagyon fárasztó, aprólékos munka, nekünk nem is lett olyan szép. ügyes vagy!
ui: ezektől a 20 évvel ezelőtt "divatos" színektől kivagyok, nem csoda, ha nem bírtad nézni :)
Üdv,
Panka

Diamia8 2020.05.05. 15:56:11

@Michael Gary Scott: Szia Panka! Nagyon szépen köszönöm! Most már készen van és sikerült is, így most már azt mondom, hogy megérte. Boldog vagyok vele! Üdv.: Dia

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 06:40:55

Ezek szerint én vagyok nagyon fantáziátlan és konzervatív, mert nekem egyáltalán nem tetszik ez a feketére festés, az eredeti cseresznye szerintem sokkal szebb. Ráadásul a fekete igen kényes "szín", a képeken is látszik, hogy bizony egyes helyeken a lakkspray-vel fújt felület is kissé foltos lett. Ettől függetlenül szép munka, ha nem is az én ízlésem szerint való, gratulálok.

Kérdés: Milyen festékszórót vagy -fújót használtál? Erről sajnos egy szót sem írsz, pedig érdekelne.

sindicate 2020.05.06. 06:41:03

Szia! Szuper lett, grat hozzá, ügyes vagy!
Régebben néztem ezt a krétafestéket, és megfordult a fejemben, h a konyhábútort lefesteném,de eddig csak elméleti síkon mozogtam, de ez a beszámoló megindított, hogy a tettek mezejére lépjek, ráadásul ugyanilyen a konyhaszekrényünk . :)
Még sosem festettem krétafestékkel, bútort meg pláne, szóval mondhatni kedző vagyok e téren.:D Lenne egy pár kérdésem: Ecsetből hengerből milyet használtál? Én fehérre (old white) szeretném , ezért gondoltam, hogy egy alapozó réteggel kezdenék.
Vannak dolgok, amire nagyon figyelni kell, amik buktatók lehetnek?
Egy kis bútoron tesztelném, ha ott menne akkor belevágok a konyhába. A terv most ez :)
Előre is köszi a választ!
Még 1x grat.

Diamia8 2020.05.06. 06:58:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: semmi gond, nekem kell tetszenie. Az idősebb korosztály vagy a konzervatívabbak a cseresznye színt kedvelik. (Vagy a fehéret, amivel nem lehet hibázni)
Nekem ez a vöröses árnyalat sosem tetszett, a fekete viszont az egyik kedvenc színem. Ha már nem egy életre szól, akkor legalább legyen ütős. Néha olyan megoldások is kellenek, amelyek merészek és nem átlagosak. A következő konyhám tuti tölgy lesz, mert nálam az az igazi szerelem. (És nem műanyag, hanem igazi)
Igen, nem lett tökéletes (írtam is), de boldog vagyok vele. Nem tudtam volna azzal a vörössel még 3 évet élni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.06. 08:17:21

@Diamia8:

"Pintyplus krétafesték matt spray-t használtam"

Ezt olvastam, de azt hittem, külön eszközzel kell kifújni, mint pl. a falra festékszóróval. Köszönöm a válaszodat.

Diamia8 2020.05.06. 08:25:47

@sindicate: Köszi szépen! Ecsetet és a hengert a lignocolor-tól rendeltem még korábban, mert azt ajánlották krétafestékhez. Ajánlom is, mert a krétafesték nagyon sűrű, speciális kell hozzá. Annak idején a székeket még nem ezekkel festettem és valóban sokkal jobb ez a speciális.
Ha nem vagy gyakorlott festő, akkor azért jobb nem konyhafestéssel kezdeni. Az évek alatt én rengeteg mindent festettem már át, de a konyha jóval nagyobb falat. Habár a krétafestékkel könnyű bánni, de én a lakkal megszenvedtem.
A krétafestéket nem kell alapozni, csak por- és zsírtalanítani a felületet. 2 rétegben gyönyörűen fed, de néhány helyen inkább háromban festettem. Mindenképpen lakkozni vagy waxolni kell, de a nagy igénybevételű felület miatt a konyhára mindenhol a lakkot ajánlják. A wax ugyanis csak mérsékelten vízálló. Mivel vízbázisú, így ha besűrűsödik, akkor szépen vízzel kell hígítani. Nem büdös, tehát beltéren is szuperül meg lehet mellette maradni festéskor.

Diamia8 2020.05.06. 08:28:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, mert a Pintyplus spray formában kapható és pont ezért gondoltam, hogy ez szabb felületet eredményez. Sajnos az annie sloan lakk nekem nem jött be. Lehet, hogy a maradék lignocolor matt lakkommal is érdemes lett volna kipróbálni, de addigra már kikészültem idegileg. Az ugyanis gyönyörűen fedte a székeket.
süti beállítások módosítása