Saját Otthon Projekt

Egy szuper faház, ahol élmény minden hétvége

Egy szuper faház, ahol élmény minden hétvége

2021. 03. 19. Diamia8

Egyik barátnőm, Judit és párja Miki már több, mint két éve boldog tulajdonosai egy mesésen nyugodt, vízparti faháznak. Fokozatosan újítják fel és formálják a maguk ízlésére, hogy kényelmesen tölthessék el a hétvégéiket. Ráadásul még pont a koronavírus járvány előtt vásárolták meg, így a home office-os időszakot a budapesti panel lakás helyett a természetben tölthették el. 

A döntésről, a felújításról és magáról a hétvégi házról kérdeztem őket, de természetesen mutatok előtte, felújítás közbeni és utána képeket is! ;-)

Hogyan és honnan jött az ötlet, hogy hétvégi házat vásároljatok? 

Igazából nem vagyunk nagy világutazók, de szeretünk pihenni. Korábban már mindkettőnkben megfogalmazódott, hogy kellene egy hétvégi ház, ahol a városi nyüzsgést magunk mögött hagyva töltekezhetünk akkor, amikor mi szeretnénk. Két éve, egy júliusi vasárnapon el kezdtünk nézelődni az interneten az eladó hétvégi házak között, és gyorsan leszűkült a kör vízparti házakra. 

kep15.jpg

Miért ezen a környéken nézelődtetek? 

Miki sporthorgász lévén már ismert Bács-Kiskun megyében egy természeti adottságokban gazdag, gyönyörű környéket, ezért a kb. egy órás internetes nézelődés után úgy döntöttünk, hogy inkább beülünk az autóba és arra vesszük az irányt, hogy személyesen nézzünk körbe.  

kep14.jpg

Hogyan bukkantatok a kiválasztottra? 

Végigjártuk a folyó partján levő, elkerített nyaralóövezeteket, és a legutolsóban éppen horgászott egy férfi, aki nagyon barátságos volt. Sokat beszélgettünk, és mivel elmeséltük neki, hogy mi célból jöttünk, informált is, hogy itt vannak eladó nyaralók. Az egyik eladóval, aki életvitelszerűen is ott lakik, összefutottunk és megmutatta a kis faházat.  

Miért erre a nyaralóra esett a választásotok? 

Emlékszem, amikor megláttuk a hatalmas fenyőfa mögött, azonnal beleszerettünk és eldöntöttük, hogy ez kell nekünk. Nagyon vonzott a látvány, jó állapotban volt és megfelelő méretű. Az udvar pedig éppen akkora volt, ahol még kellemes füvet nyírni, mert ugye pihenni megy az ember a nyaralójába! :)

A házhoz tartozó stéggel együtt tökéletes pihenőhelynek bizonyult, nem beszélve arról, hogy a nyaralóövezet elkülönített, zárt területen van. Megemlítem még, hogy rendkívül barátságos emberekkel találkoztunk már az első napon és ez szerencsére azóta sem változott. Az is szempont volt, hogy elérhető távolságra legyen az otthonunktól, és ennek is megfelelt. 

kep25.jpg

kep24.jpg

Mekkora a nyaraló, mik a fő jellemzői, milyen helységei vannak?  

A faház két szintes, összesen 45 négyzetméter alapterületű. Ehhez jön még hozzá pluszban a terasz, ami az alsó részhez tartozik, ami kb. 10 négyzetméter. A lenti részen fürdőszoba, nappali, előszoba, konyha, a tetőtérben pedig egy kisebb és nagyobb hálószoba található. Víz és áram be van vezetve.  

Milyen állapotban volt a nyaraló vásárláskor? 

A ház 1984-ben épült, szerkezetileg nagyon jó állapotban vettük meg. Szerencsére nem volt leharcolva a belső része sem. Az idő viszont nemcsak stílusában járt el a berendezés felett, hanem kissé megette azokat, így hát a konyhabútort, csempét, tapétát és a padlót cserélni kell. 

Így nézet ki a nyaraló, amikor megvásárolták:

kep32.jpg

kep33.jpg

kep36.jpg

Miket újítottatok fel? 

Ahogy megvettük a faházat, Miki első dolga az volt, hogy minden ablakra és ajtóra szúnyoghálós keretet készített, mert vízparti ingatlan esetén ez igen hasznos. :)

Ezt követően az egész alsó szinten lévő régi tapétát leszedtük, kijavítottuk a falat, ahol kellett és fehérre festettük:

A tapétaleszedés és festés folyamata:kep34.jpg

kep35.jpg

kep17.jpg

kep20.jpg

kep21.jpg

Az eredeti padlószegély is sok helyen lepotyogott már, ezért Miki készített fából újat és ezt is kicseréltük:

kep18.jpg

kep19.jpg

kep4_2.jpg

kep6_1.jpg

A konyhaajtón lévő harmonikaajtót, valamint a nappali beltéri ajtót kivettük, és a helyére készítettünk új ajtótokokat.

kep9.jpg

kep10.jpg

Mivel a ház előszobájának a hátsó kijárat felőli oldalára az egyik korábbi tulajdonosa fészert választott le, ezt is le kellett bontanunk, így visszanyertük az eredeti előszobát. Illetve így a faházba két oldalról lehet bemenni. A fészer szerepét egy betonalapon álló, fém kerti tároló tölti most már be. amit szinten mi építettük a kert hátsó részére:

kep22.jpg

Ezt követte a villanyvezetékek teljes áthúzatása, mert még régi alumínium vezetékek voltak és nem ítéltük biztonságosnak, illetve nem is bírta a szükséges teljesítményt (pl. a téli fűtést, amit elektromos konvektorokkal oldottunk meg).

Ha már a fűtésnél tartunk, ennek hatékonyságát is növeltük azáltal, hogy az ablakok alatt elhelyezett konvektorok fölé Miki hőterelő párkányt készített fából, mely egyben egy olyan párkány is, amelynek két végére a függöny - a konvektorok működése közben - beakasztható:

kep11_1.jpg

Legutolsó projektünk az emeleti tárolószekrények, illetve éjjeliszekrények voltak. Ezeket is Miki készítette, és pont olyan lett, amilyet elképzeltünk. Mindketten nagyon szeretjük:

kep23.jpg

img_2211.jpg

kep13.jpg

Természetesen van még munka bőven! Idén tavasszal kezdjük a teljes alsó szinten a padlóburkolatok cseréjét, majd a konyha-előszoba közötti falat kivesszük. Miki új konyhabútort készít, és a fürdőszobát is teljesen felújítjuk. A jövő évi projekt pedig a házon kívüli munkálatokkal telik majd még. Úgy, mint a kerítéslécek cseréje, a teraszkorlát bedeszkázása és a stégre új pad készítése.  

A nyaraló melyik része lett a kedvenced és miért? 

Van pár! Jelenleg az étkező tetszik, mert egy nagyon klassz, régi fa étkezőgarnitúra adja meg a természetközeli hangulatot, amit mi egy kicsit megcsavartunk egy saját készítésű, ipari hatást keltő konzervdoboz lámpasorral.

kep28.jpg

kep2_1.jpg

kep3_1.jpg

Szeretünk itt (l)enni, hangulatos és minden barátunknak tetszik. Amit még nagyon szeretünk, az a felső szinten elkészült , faltól falig beépített tárolószekrény. A tetősík alatt fut, szinte belesimul a falba, és rengeteg tárolóhelyet ad.

A teraszon is sok időt töltünk, itt szoktunk grillezni, imádjuk a kilátást a vízpartra. Rengeteg a zöld: a fák, a nádas, a sok állat, hattyú, kacsa, bagoly jelenléte pedig még inkább növeli a természetközeli hangulatot. 

Mire vagy a legbüszkébb?  

Mikire, mert nagyon ügyes! :) A házban nagyon sok asztalos munka van, és mivel ő ezzel foglalkozik, így szinte mindent megvalósít, amit elképzelünk.  

Mit csinálnátok máshogy?  

Semmit, sőt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy már eltöltöttünk itt másfél évet, és még csak most újítjuk fel az alsó szintet, tehát már tudunk alkalmazkodni ahhoz, ahogyan működünk.  

Mik a terveitek a jövőre nézve?  

Szeretnénk sok időt itt tölteni, ezért igyekszünk minél komfortosabbá tenni a házat. Azonban sok munka vár még ránk. Bár lelkileg élmény a felújítás minden perce, de várjuk már azt az időszakot, amikor már nem kell semmit csinálni, csak pihenni, grillezni, bográcsozni vagy horgászni akár ketten, akár barátainkkal.  

Mit javasoltok azoknak, akik hasonló nyaralóvásárlást tervezik a jövőben? 

Mivel egy nyaraló, hétvégi ház a pihenést szolgálja, mindenképpen érdemes rászánni a napot, hétvégét és személyesen is tájékozódni a szóba jövő környéken. Egyrészt, mert a hirdetésben a képek, leírás csalhatnak, másrészt pedig van lehetőség találkozni a már ott levő nyaralótulajdonosokkal, akiktől sok mindent meg lehet tudni az adott környékre vonatkozóan.

Azt is érdemes eldönteni, hogy mennyi időt szeretne valaki a nyaralóban eltölteni, milyen gyakran menne oda.  Nekünk fontos szempont volt, hogy még elviselhető távolságban legyen, tehát ne kelljen egy napot utazni, mire odaérünk. 

Hol lehet Titeket megtalálni a közösségi médiában?

A Facebookon és instagramon is jelen vagyunk mindketten:

 Judit:

Miki:

 

Ugye, hogy az interjút olvasva megjött a kedvetek arra, hogy Ti is nyaralótulajdonosokká váljatok! ;-)

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4216454430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása