Saját Otthon Projekt

Milyen a fenntarthatóbb lakberendezés?

Milyen a fenntarthatóbb lakberendezés?

2021. 05. 06. Diamia8

A munkahelyem által megrendezett, a Föld napja rendezvénysorozat keretein belül másfél órás előadást tartottam a lakberendezés és a fenntarthatóság kapcsolatáról. Elsősorban a saját tapasztalataimról és tippjeimről szólt a prezentáció, ahol saját példákon keresztül segítettem körbejárni a témát.

Mivel a fenntarthatóság a lakberendezésben a 2021-es évben az egyik fő trend, így 6 részletben Veletek is megosztom a blogon. Az első rész inkább még általánosságban szól a fenntarthatóságról és majd az elkövetkező 5 másik rész tartalma mutatja be otthonunk példáin keresztül a témát. Remélem, hogy Titeket is inspirál majd!

20210309_100746_1.jpg

Vajon működhet együtt a fenntarthatóság és a lakberendezés? 

Az egyszerű és gyors válasz természetesen az IGEN. Azonban ehhez mindenféleképpen szükséges a megfelelő szemléletmód kiépítése a mindennapokba.

Az első és talán legfontosabb tényező az, hogy igenis számítanak a tetteink és minden apró vagy aprónak hitt lépés számít:

Soha nem vagy túl kicsi ahhoz, hogy változást érj el!           

 

/Greta Thunberg/

20210309_094502_1.jpg

A második legfontosabb tényező, amely a lakberendezést tekintve is az egyik legsarkalatosabb pont, a fogyasztásunk minimalizálása:

  • Ne halmozzunk!
  • Vásárlás előtt tegyük fel magunknak a kérdést, hogy valóban szükségünk van-e arra a tárgyra? (Érdemes ilyen boltokra gondolni, mint a Pepco, a Kik és társaik, ahol akár fillérekért vásárolhatunk lakberendezési cuccokat és pillanatok alatt túlzásokba esünk.)
  • A hetente érkező reklámújságok, hírlevelek és az online webáruházak a lakberendezés kapcsán is folyamatosan vásárlásra ösztönöznek.
  • Üzenetük pedig egyszerű: vásárlás = boldogság

  • Éppen ezért könnyen bele is eshetünk ebbe csapdába és mégse érezzük magunkat boldogabbnak... 

Hasznos TIPP:

  • Iratkozzatok le az összes hírlevélről és így el tudod kerülni az impulzusvásárlást vagy a túlfogyasztást!
  • Mindig konkrét listával induljatok el vásárolni és a boltban igyekezzetek célirányosan haladni!

20200622_085648_1.jpg

Ha pedig a vásárlást szükségesnek és elkerülhetetlennek ítéljük, akkor a következőket érdemes figyelembe venni:

  • Preferáljuk inkább a természetes anyagokat! (pl.: fa, bambusz, de lehet újrahasznosított üveg vagy fém)
  • Az ilyen anyagokból készült bútorok tartósabbak, ami szintén a fogyasztás csökkentéséhez vezetnek.
  • Részesítsük előnyben a hazai gyártókat és tervezőket, mert hosszú szállítás jelentősen növeli a termék ökológiai lábnyomát.
  • Az plusz pont, ha esetleg az itthoni gyártók még közben környezettudatos anyagokat használnak vagy környezettudatos a gyártási technológiájuk.
  • Sokkal hangulatosabb egy olyan lakás, amelyben természetes alapanyagokból készült bútordarabok vannak túlsúlyban, hiszen otthonosabb és melegebb érzetet keltenek.
  • Közelebb hoznak minket a természethez és ez általában pozitív hatást is gyakorol a közérzetünkre.
  • Továbbá a fából készült bútorok már említett előnye, hogy nagyon hosszú élettartamúak lehetnek és rendkívül időtállóak.
  • Megfelelő ápolószerekkel nagyon szépen karbantarthatók és pontosan olyan csodásak lesznek néhány év múlva is, mint amikor megvettük őket.

Hasznos TIPP:

  • Inkább gyűjtsük össze a kívánt magasabb árfekvésű bútorra a pénzt, mert azt nem kell cserélni, sokáig örömünket lelhetjük benne!
  • Vásároljunk használtan jó minőségű, természetes anyagú bútorokat!

20200617_153555.jpg

A következő részben használt lakberendezési cuccokról és az általam birtokolt, másodkézből származó kincseimről lesz szó.

2021-05-06_17_00_27-fenntarthatosag_es_ujrahasznositas_a_lakberendezesben_powerpoint.png

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr9916524518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.05.09. 19:43:08

Egy cicával tuti fenntarthatóbb, mint egy rakás hülyével de erre sajnos csak későn jön rá az ember.
süti beállítások módosítása