Saját Otthon Projekt

Zserbó és bejgli helyett inkább sajttortára szavazok

Zserbó és bejgli helyett inkább sajttortára szavazok

2016. 12. 11. Schulz Veronika

Napról-napra egyre inkább látom, hogy szép lassan mindenkit elér a karácsony hangulata, a karácsonyra való készülődés.

A belvárosban, az utcákon, boltokban már javában tart az őrület és pont az a része van most az évnek, amit ki nem állhatok. (Tényleg egyre antiszociálisabb vagyok, az idő múlásával ) :D

Azonban bennem tartja a lelket a tudat, hogy az idő előrehaladtával, ahogy szép lassan elérkezik az ünnep, mindez hamarosan a múlté lesz. 23-án felteszem magam a vonatra, meg sem állok Füredig, ahol vár a nyugalom és a csend. Azért ne szaladjunk ennyire előre, erre még kicsit várni kell. :)

Különféle oldalakon már hetek óta egymásnak teszik fel a kérdést az emberek: "Ti mit süttök, főztök karácsonykor?" Gondolom, nagyjából mindenkinél megvannak már az ötletek. Vannak, akik a hagyományos receptekre esküsznek, vannak, akik inkább megreformált ünnepi menüvel lepik meg a családot, rokonokat, barátokat. Ugyanez a helyzet a süteményekkel is.

Szinte látom magam előtt a bejgli, zserbó, kókuszgolyó hegyeket, amiknek már a gondolatától is feljön rám vagy 6 kiló. Ha ebből a szempontból közelítem meg a dolgokat, akkor tulajdonképpen azt mondhatom, hogy szerencsés vagyok, hogy kiderült az inzulin-rezisztencia. Március óta nincs fehér liszt, nincs cukor és őszintén szólva, nem is hiányzik.

Ezért is választottam ezt az édességet, amit most megosztok Veletek, ami nem más, mint egy isteni finom sajttorta:

dscn3596_fotor

Nem a megszokott karácsonyi desszert, azonban a hétköznapokban szintén megállja a helyét, hihetetlen gyorsan elkészül, nem beszélve arról, hogy bűntudat nélkül fogyaszthatjuk. (Ezt a variációt legalábbis)

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű darált keksz
  • 15 dkg vaj, sótlan, felolvasztva
  • 1,5 teáskanál stevia+eritrit keveréke
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 gránátalma leve

A fenti hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Akár egy teljes tortaformába is tehetjük, én azonban most kisebb formák mellett döntöttem. A kekszes keveréket a formákba tesszük, alaposan lenyomkodjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Ezzel el is készült az alap.

dscn3581_fotor

dscn3584_fotor

Addig amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a krémet. Amire szükség lesz:

  • 1 kisebb doboz mascarpone
  • 1,5 dl habtejszín
  • kis vanília aroma/ vagy igazi vanília
  • csipet só
  • 1,5 teáskanál édesítőszer
  • 2 tojás
  • 2-3 maréknyi aszalt áfonya/elhagyható

A hozzávalókat egy tálba tesszük a tojások kivételével. A tejszínhabot felverjük a mascarpone -val. Amikor megfelelő sűrűségű az állaga, egyesével ütjük hozzá a tojásokat. Egy tojás, keverés, még egy tojás, megint keverés. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

Az alapot kivesszük a hűtőből és rákanalazzuk a krémet, majd betesszük a sütőbe és körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük:

dscn3587_fotor

Akkor készült el, ha már láthatóan megsült, azonban ha hozzáérünk, kicsit még "remeg" a krémes része.

Tulajdonképpen, ennyi az egész, innentől már csak kicsit díszítenünk kell és máris fogyasztható. Én a gránátalma magját szórtam a tetejére, valamint a levéből is jutott a kis tortácskákra egy kevés.

Szerintem ízre is és látványra is simán megállja a helyét az ünnepi asztalon, bátran készítsétek el karácsonykor, vagy akár.. ne akkor! :D

Boldog, jó étvágyat kívánok!

dscn3596_fotor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr5012574157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása