Saját Otthon Projekt

A fűszerek között is tarol a "Homemade"

A fűszerek között is tarol a "Homemade"

2017. 03. 17. Schulz Veronika

Megállíthatatlanul robog felénk a tavasz. Éledezik a természet, hamarosan érkeznek a finomabbnál finomabb, friss, ropogós zöldségek, növények.

A minap valamelyik üzletben járkálva, nézelődve észrevettem, hogy előkerültek a kis vetőmagos zacskót. Hamarosan kezdhetünk kertészkedni, ültetni, virágokat, zöldségeket nevelgetni.

A virágok nálam alkalmatlanok a túlélésre. Habár most van egy növénykém, amit kifejezetten úgy vásároltam, hogy előtte kinyomoztam, meddig bírja víz nélkül. Nem mindenki születik kertésznek, na. :D

Ezzel szemben a fűszernövényekre figyelek. Locsolgatom őket, nevelgetem, elvégre fontos szerepet töltenek be nálam. Sokkal jobban szeretem az ételeket friss fűszerekkel készíteni, sokkal markánsabb ízük lesz, ha lehet úgy fogalmazni, élettelibb lesz tőle az étel.

Létezik más felhasználási módja a fűszereknek. Előfordul, hogy egy-egy növény idő előtt megadja magát, de már vannak rajta levelek. Ilyenkor se dobjuk ki ezeket, érdemes a kihajtott, de még viszonylag egészséges levél-részeket felhasználni. Illetve, ki tudja, lehet, ha kicsit visszavágjuk a növényeket, lehet, hogy újra hajtásnak indulnak.

Mindenesetre korábban sokféle fűszerolaj készült nálam. Idén is tervezek készíteni, bár most kicsit korlátozottak a lehetőségeim, erkélyem ugyanis nincs, így egy, maximum két szoba ablakpárkányán kell majd ezt megoldanom. De az elhatározás erős bennem, már vettem is pár zacskó magot, hamarosan veszek pár kaspót is és indulhat is a fűszernövény-termesztés.

Gondoltam, hozok pár ötletet Nektek is, hisz’ sokkal olcsóbban el lehet ezeket házilag készíteni, mintha boltban vennénk meg őket, kicsit ugyan több időt igényel, mint egyszerűen leemelni a polcról, de véleményem szerint sokkal jobban megéri.

Először is, az első és legfontosabb hozzávaló az olívaolaj, ami fontos, hogy jó minőségű legyen.

Ezután már csak pár fűszernövényre van szükség, két hét érlelésre és már használhatjuk is a finomabbnál finomabb, házi készítésű olajakat.

Olvasd el, hogyan termeszd otthon a bazsalikomot!

Lássuk, nálam melyek a leginkább befutó íz variációk:

Az első a fokhagymás. Ehhez fűszernövény sem kell, csupán pár gerezd fokhagymára van szükségünk (nálam ez jó sok gerezd fokhagymát jelent) :)

De természetesen, ezt még tovább tuningolhatjuk akár bazsalikommal, oregánóval, vagy akár rozmaringgal.

Természetesen készíthetünk olyan változatot, amiben nincs fokhagyma, de vannak fűszereink.

Zsályás, borsos, erős paprikás, majoránnás és sorolhatnánk még napestig. Ahány ház, annyi szokás. :)

Nagyon sok módon tudjuk ezeket az olajakat felhasználni, például a grillezési szezon elengedhetetlen kelléke ez, kenegethetjük vele a sülő húst és zöldségeket. Nálam például csak ezzel az olajokkal készülnek az ételek.

Tehetünk el olajban sajtot, isteni finom lesz. Főleg feta sajttal. Én imádom.

Valamint léteznek sütemények készítésére használható olajak is, ehhez használhatunk fahéjat, szegfűszeget, narancshéjat, csillagánizst, attól függ, milyen édességeket szoktunk gyakran készíteni.

Rengeteg lehetőségünk van különböző ínyencségek és finomságok otthoni elkészítésére, a lényeg, hogy érdemes egy kis időt ráfordítani, mert sokkal job érzés azokat a dolgokat felhasználni, fogyasztani, amit mi magunk készítünk, learatjuk a munkánk gyümölcsét.

Javaslom, Ti is készítsetek otthon különböző olajakat házilag. Egy szép üvegbe téve akár dekoráció, de akár ajándék is lehet belőle.

A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr912574299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása