Saját Otthon Projekt

Egy budapesti kiadó lakás, amely elsősorban diákok részére újult meg

Egy budapesti kiadó lakás, amely elsősorban diákok részére újult meg

2019. 09. 19. Diamia8

Nehéz manapság Budapesten megfelelő albérletet találni kezdő egyetemistaként. Hiszen manapság az albérletek árai az egekbe szöktek, de ez legtöbbször nem járt a kínálat minőségbeli javulásával. Sokszor kiábrándítóan lepusztult otthonokat szeretnének kiadni horror áron.

Márpedig én nem tudnám elengedni a Hédit egy borzalmas albérletbe és nem adnám fel, amíg egy, a mai lakásbemutatóban szereplő lakáshoz hasonlóba nem tudnám költöztetni. Ebben a 107 négyzetméteres lakásban egyszerre 4 diák részére kiadó szobákat alakítottak ki és a legkisebb szobán kívül azonban mindegyikbe kinyitható, vagy eleve kétszemélyes ágy került.

Így akár összesen 7 fő is lakhat itt kényelmesen, mert még 2 teljes értékű fürdőszobát is találhatunk benne. Nagyméretű halljával és extra előterével kellemes légkört ad a diákévek eltöltéséhez.  

dsc00042-hdr.jpg

dsc00040-hdr.jpg

Az eredetileg 4 szobás lakásban a konyha külön helyiségben volt, de 2 szoba egy harmadik szobából nyílt, a 4. szoba pedig alig 7 m2-t foglalt el. Egy kádas fürdőszoba és egy WC, illetve egy kamra is része volt a lakásnak.

Az új elrendezésben azt a szobát, amelyből 2 szoba nyílt, nappali-étkező-konyhává alakította át Halász Gabriella, a HG Home lakberendezője. Így a korábbi konyha helyiségből, egy majdnem 12 m2-es, normál méretű hálószoba jöhetett létre. 

dsc00060.jpg

dsc00065.jpg

dsc00068.jpg

Falbontásra is sor került a kamra és mini szoba között, amelynek következtében a kamra megszűnt. Ennek egyik része a külön WC-hez lett csatolva és itt került kialakításra egy plusz zuhanyzó. A kamra másik része pedig a mini háló részévé vált, így tudtak kialakítani a szobán belül egy kis kuckószerű alvórészt.

dsc00073.jpg

dsc00012.jpg

dsc00013.jpg

A megrendelő természetesen látványos és költséghatékony megoldásokat kért, ezért inkább a padló és falfelületek színével, mintájával játszhatott Gabi a tervezéskor. Igyekezett egy-egy hangsúlyos részt kiemelni, a bútorokat viszont fehér színben tartotta meg. 

dsc00047.jpg

dsc00001.jpg

dsc00004.jpg

Ezen projekt esetén is bebizonyosodott számára, hogy akármennyire is nem a tulajdonosnak, hanem egy meghatározott célcsoportnak kellett (volna) tervezni, a tulajdonos néhány design kérdésekben nem tudott kívülálló maradni. Bizonyos konkrét esetekben - pl. a nagyobb fürdő falicsempéje vagy az előszoba fali dekorációja esetében - nem mindig Gabi által, eredetileg javasolt ötlet került megvalósításra.
Gabi szereti feszegetni a határokat, de természetesen minden projekt esetében kell tudni kompromisszumokat kötni. Véleménye szerint a tervezőnek is tudni kell engedni. 

dsc00036.jpg

dsc09990-hdr.jpg

dsc09998.jpg

A lakásban Gabi helyiségei a legkisebb háló és az előtér. A kis háló igazi, otthonos kuckó lett, diákként szívesen lakna benne. Az előtér pedig a különleges padlója miatt lett szerinte különösen hívogató és mivel folyton fényárban úszik, kellemes tere lehet majd egy jó kis beszélgésnek vagy kávézgatásnak.  
Kiemelte, hogy sajnos a szűk költségvetés miatt kimaradtak nem esszenciális bútorok és dekorok. Eredetileg többet szeretett volna bele tenni, de sajnos a pénz nagy úr. 

dsc00046.jpg

dsc00022.jpg

dsc00023.jpg

dsc00026.jpg

dsc00030.jpg

Fotók: Tamási Viktória

Gabriella annak idején közgazdászként végzett és évekig projektmenedzserként dolgozott, de gyerekkora óta vonzódott a lakberendezéshez, amely valahogy mindig megtalálta az életem során. Sok-sok évvel ezelőtt, az érettségi utáni pályaválasztáskor már komolyan gondolkodott azon, hogy ebben az irányban tanul tovább, de a kilencvenes évek elején a lakberendezésnek még nem igazán voltak hagyományai Magyarországon. Éppen ezért inkább tűnt sikerrel kecsegtető és biztonságosabb útnak a közgazdasági pálya.
img_0903_1_1_1.jpg
Nem bánta meg az akkor pályaválasztást, mert sokrétű tudást, stratégiai gondolkodást és jó alapokat adott a későbbi munkáihoz és magához az élethez is. Viszont a kreativitását ezen a területen nem tudta kiélni. Folyamatosan a saját és mások lakásait rendezgette, festette és dekorálta. A változás 2010-ben következett be, amikor az akkori munkája adta kihívásokat már nem élvezte, és ahelyett, hogy munkahelyet váltott volna, beiratkozott a Szimultán Művészeti Iskolába. Itt egy kétéves esti képzés keretében szerezte meg a lakberendezői végzettséget.
img_1535-hg.jpg

Fotó: Lengyel Balázs

Munkái közül mindig az éppen aktuálisba szerelmes. Különösen inspirálják a kihívások, amikor valami nem egyszerűből kell a legjobbat kihozni. Nem vonzzák a hagyományos megoldások, azokat unalmasak találja.
img_9762_korr.jpg 

Fotó: Angeli T. Petra

Jelenleg egy irodaház recepcióján és, illetve több magánlakás projekten dolgozik.  Emellett a saját házuk tervezése is leköti a kapacitásai fennmaradó részét. Amióta elkezdett a lakberendezéssel hivatalosan foglalkozni, nincs ideje unatkozni. Valahogy mindig megtalálják az új ügyfelek az internetről, vagy korábbi ügyfelei ajánlásai révén. Reméli, hogy a jövőben is így marad!
hg_1_1.png
Gabriellát az alábbi elérhetőségeken érhetitek el: 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr8815065788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása