Szemlátomást, még tombol a nyár, nagyon sokan a jól megérdemelt vakáció előtt állnak, felkészülve ezáltal az év második felére, a sulikezdésre, vagy csak a hétköznapi kihívásokra. Eddig bárkivel beszélgettem a nyaralásról, ki, hova megy, nagyjából kétféle válasz érkezett.
Az egyik lehetőség a Balaton, a másik pedig Horvátország. Pár óra alatt elérhető, kocsival, vagy repülővel kényelmesen megközelíthető. Tavaly mi is Rovinjban töltöttünk Kati barátnőmmel egy hosszú hétvégét, leszámítva, hogy kifogtuk az év legmonszunosabb hétvégéjét, azt hiszem kijelenthetjük, hogy igen kalandosra sikeredett, még akkor is, ha csak pár napot töltöttünk el ebben a csodás városban. :)
Arra gondoltam, hogy azoknak, akik még egy esetleges horvátországi nyaralás előtt állnak, hasznos információt jelenthet, ha bemutatok pár olyan ételt, amelyet, ha Horvátországban járunk, mindenképpen érdemes megkóstolni. Tulajdonképpen, hagyományos értelemben, önálló horvát konyha nem létezik, tekintve, hogy történelmi szempontból rengeteg hatás érte, jellemzően más országoktól átvett ételek változataival találkozhatunk, szinte régiókra bontva.
Például a tengerparton számtalan halétel kóstolására van lehetőségünk, ez leginkább makrélát, szardellát, tintahalat vagy esetenként kagylót jelent:
Ha a húsokra gondolunk, szerintem mindenkinek elsőként a csevapcsicsa jut eszébe, mely hasonlít a nálunk ismert fasírtra, előételként fogyasztják leginkább:
Másik nagy kedvenc a janjenita, ami nem más, mint roston sült bárány:
Levesek közül, ami számomra érdekesnek bizonyult, a Manestra elnevezésű leves, melyben zöldségeket, babot találunk, pirított tésztával, vörösborral meglocsolva. Nyami :)
Személyes kedvencem- tekintve, hogy tésztaimádó vagyok, - nem volt még rá példa, hogy Horvátországban járva ne ettem volna a széles körben ismert sajtos burek-et. Egyszerűen hihetetlenül finoman készítik, ahogy véleményem szerint a péksüteményeik is zseniálisak. Nálam, ebben verhetetlenek:
Édesség gyanánt pedig érdemes megkóstolni a Strukli nevet viselő, almával töltött kelt tésztát:
Majd ezután jöhet egy hatalmas gombóc fagylalt, amiről mindent lehet mondani, csak azt egyet nem, hogy sajnálják tőlünk! :) (Egy gombócnál sosem kértem többet, azt is alig bírtam megenni:
Ha külföldön járunk, hajlamosak vagyunk azokat az ételeket kérni, amit mi magunk is ismerünk, mert tartunk tőle, hogy nem ízlik, nem ismerjük az étel minőségét, nem tudjuk, milyennek kell lennie. Én mégis azt mondom, néha érdemes kilépni a komfortzónából, mert igenis, érhetnek bennünket kellemes meglepetések! :)
Van olyan finomság, amelyet biztosan esztek, ha Horvátországban jártok? Bátran osszátok meg velünk is, több szem, többet lát alapon. ,)
A képek forrásait rájuk pöttyintve találjátok!
Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz. Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
na__most__akkor 2017.08.18. 08:15:46
Én meg - nem "mégis" - "csak" ezt mondom.
Arrafelé, régenvoltjugoszláviában, az étlapok többnyelvűek.
Amikor ott ettem étteremben - ritkán, mert... noszóval ritkán - olyan ételeket választottam, aminek a neve minden nyelven ugyanaz volt az étlapon. Mert az helyi étel, ami máshol nincs.
Volt persze meglepetés; székelykáposzta... igazi, mint itthon. A "csorba" Romániában, azt meg minden héten eszünk - magyarul, itthon. OTT különleges volt. És sokféle.
Kuba, Bahamák ... álom álom édes álom állomkép
2010 óta még Ausztriában sem jártunk ---- de nem politizálok
fénycsepp 2017.08.18. 08:33:41
A baranypecsenye helyesen janjetina egyébként :)
Schulz Veronika 2017.08.18. 08:40:40
Schulz Veronika 2017.08.18. 08:45:06
FlybyWire 2017.08.18. 09:36:42
Sőt hallevest is ettem, ami nagyon finom volt, különösen mivel dél-dunamenti gyerek vagyok, és nálunk az igazi, ősi (bajai/paksi stb.) halászlé nemzeti helyi étel.
A tengeri full más, de mégis finom.
Schulz Veronika 2017.08.18. 09:39:50
rot weisses Partybus 2017.08.18. 10:40:26
Hogy mást ne mondjak:
- pljeskavica (különösen szeretem, ha még sajttal is meg van töltve)
- a raznjici (rablóhús pálcán)
- a dalmát sonka mindent visz (dalmatinski prsut)
- sokan szeretik a fekete rizottót, én speciel nem igazán... de ízlés kérdése
- a tintahal (lignje) karikában bundázva (przene) vagy roston (na zaru)
- a polipsaláta (salata od hobotnice)
- a peka... arra nehéz szavakat találni :)
És még lehetne sokáig sorolni...
Schulz Veronika 2017.08.18. 10:41:35
lobster thermidor 2017.08.18. 10:47:26
Kicsit beelőztél, de nem baj, hiszen úgy tűnik, hogy hasonló az ízlésünk. :)
lobster thermidor 2017.08.18. 10:47:49
FlybyWire 2017.08.18. 10:47:57
Egyébként feleségem saját elmondása szerint utálja a halat. Aztán evett a saját főzésű családi halászlénkből, azóta imádja. Igaz, akkor már terhes volt a kisfiunkkal, úgyhogy már benne voltak a Duna menti gének :D :D
Az ízlés amúgy változik, pl. 10-15 éve el nem tudtam volna képzelni, hogy pacalt vagy körömpörköltet megkóstoljak. És láss csodát, ma már nincs velük gond, sőt! Szóval ha elég fiatal vagy még, akkor van remény.
zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2017.08.19. 08:11:47
rot weisses Partybus 2017.08.19. 08:11:55
Billy Hill 2017.08.19. 08:11:57
lobster thermidor 2017.08.19. 20:19:56
Én már lefoglaltam a szeptemberi szállásunkat a közép - dalmáciai részen. Nálunk a megérkezés estéjén állandó az ételsor, és persze a további napokon is konkrét tervek szerint tömjük majd a bendőnket. :)
kepkuldes.com/images/dcb3465c5530850679a93a6a9a3f16cf.jpg
kepkuldes.com/images/ab67bc73ac28ac64a4d9f6cec4126ce7.jpg
kepkuldes.com/images/565a39e74e02aacb7d47befd06c7699c.jpg
kepkuldes.com/images/f916c21b7720d0703cfa3bb3bebd4f77.jpg
kepkuldes.com/images/610b60dedf9b5daeabf2a52332705051.jpg
lobster thermidor 2017.08.20. 17:02:11
Hvala! :D
Egyébként aki Murterra téved, annak bátran ajánlom a legendás Tic Tac nevű éttermet. Jómagam 20 éve találtam rá erre az egyik kis sikátorban levő étteremre, amely ugyan nem olcsó, de nagy választékban, és az árnak megfelelő kiváló halételeket szolgálnak fel. Jóval kedvezőbb árfekvésű a közeli Tunga Re pizzéria, ahol nem csak pizza van az étlapon. Bár a fekete öves Karlovačko hívőknek, én is közéjük tartozom, némi csalódást okozhat, hogy a Tunga Re - nál Ožujsko csapolnak, de az asztalra kerülő étel ízei, mennyisége, és minősége kárpótlást ad a kedvelt márka hiányáért. :)
www.tictac-murter.com/#/home