Ma ismét tésztát kívánt a kis szervezetem, de valahogy nem volt kedvem sem paradicsom alapú tésztához, sem tejszíneshez.
Bevallom, hogy igazából boltba sem nagyon volt kedvem menni, így végiggondoltam, mi az, amiből gazdálkodhatunk.
Szerencsére eszembe jutott, hogy nem olyan régen vettem egy adag spenótot, így meg is volt a megoldás.
Sajnos, friss spenót nem volt itthon, mert akárhogy nézem, abból az igazi, így maradt a fagyasztott, de nem baj, ez is nagyon finom lett.
Amire szükségünk lesz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5-6 szelet fekete erdei sonka (ha nincs, jó a sima, de akár anélkül is készíthető)
- 1 adag spenót (friss vagy mirelit, kinek, melyik van otthon)
- körülbelül 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 3 dl tej
- ízlés szerint sajt
- só, bors
- fél zacskó teljes kiőrlésű tészta (természetesen sima is lehet)
Első körben a vöröshagymát kockára vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk.
Felszeletelhetjük azt is, én általában sajtreszelőn szoktam lereszelni, nekem úgy valahogy könnyebb.. Illetve, mindig megfeledkezem a fokhagymanyomó létezéséről. :)
A hagymát olíva olajon megdinszteljük, pár perc után hozzátesszük a fokhagymát is:
Eközben a sonkát feldaraboljuk, majd a hagymához tesszük, összesütjük:
Ezután hozzátesszük a spenótot, miután felengedett, hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összeforraljuk:
Ilyenkor szoktam ízesíteni, szerintem ehhez a tésztához semmi más nem kell, csak só és bors. Egy lábasban felteszünk vizet forrni, a csomagolás szerint megfőzzük, körülbelül 8 percig.
Nem szoktam teljesen puhára főzni (alapból sem) mert miután összekeverjük a szósszal, még megszívja magát.
Amíg forr a tészta, elkészítjük a besamelt:
Egy edénybe tesszük a vajat, felolvasztjuk, majd hozzátesszük a lisztet, kicsit megpirítjuk.
Ezután szép lassan elkezdjük felönteni a tejjel, én egyszerre nagyjából egy dl-t szoktam beleönteni, majd a következőt és így tovább.
Ha kész a besamel, akkor hozzákeverjük a spenótos szószhoz, kicsit még rottyantunk rajta. Ezután belekeverjük a leszűrt tésztát és már tálalhatjuk is az isten ebédet. (vagy vacsorát :) )
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Nagyon gyorsan elkészül, ha még nem próbáltátok, mindenképpen érdemes! :)
Boldog, jó étvágyat hozzá! :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.