Remélem, még nem unjátok, de ma ismételten egy isteni tésztát hoztam Nektek, én nem tudok lemondani róla és nem tudok igazán betelni vele.
Folyamatosan megy a kíséretezés, melyik liszttel a legjobb, milyen arányban, mit adjak hozzá. Azt hiszem, most végre igazán sikerült eltalálni.
Korábban már többféle liszttel próbálkoztam, úgy tűnik, a tökéletes választásnak a teljes kiőrlésű zabliszt bizonyult.
Arról már több alkalommal említést tettem, hogy véleményem szerint a zabliszt (nekem legalábbis) az egyetlen olyan liszt, amely szinte majdnem teljesen ugyanúgy viselkedik felhasználás közben, mint fehér társa, csak, mint tudjuk, ez valamelyest egészségesebb.
Az igazi, utánozhatatlan croissant titka, hogy a vajat ne spóroljuk ki. Soha nem használok margarint, ez nálam alap, csak és kizárólag vaj jöhet számításba.

Nézzük is a hozzávalókat:
60 dkg liszt (40 dkg teljes kiőrlésű zabliszt, 20 dkg fehérliszt)
2,5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl 3/4 része
2-3 teáskanál só
25 dkg hideg, kemény vaj
ízlés szerint reszelt sajt
1 tojássárgája, kis tejjel és csipet sóval elkeverve a kenéshez
A vaj kivételével a hozzávalókat egy tálba tettem és alaposan összegyúrtam, lisztezett deszkán duplájára kelesztettem. Miután megkelt, 8 részre vágtam, gombócokat formáztam és ismét hagytam pihenni.
Ezután a tésztákat egyesével kinyújtottam, az elkészült tésztákat egy tálcára tettem, sütőpapírral elválasztva egymástól, így nem ragadnak össze.
A legutolsó lapot a lisztezett deszkán hagytam és egy sajtreszelő segítségével a korábban kissé lefagyasztott vajat ráreszeltem a tésztára. Erre helyeztem a következő kinyújtott tésztát, megint vajat reszeltem és így tovább, míg az utolsó tésztalap is a helyére került.
Következő lépésben egy pizzavágóval 16 fele szeltem, majd a keskeny részénél fogva elkezdtem feltekerni úgy, hogy a tészta többi részét feltekerés közben még tovább nyújtottam a kezemmel.
Közel sem olyan bonyolult, mint ahogy leírtam, elkészíteni sokkal könnyebb. :)
Tetejüket megkentem a tojásos, tejes egyveleggel, lekentem őket, sajttal megszórtam és még 15 percig pihenni hagytam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd 15-20 perc alatt arany színűre sütöttem. Kissé langyosan, vajjal megkenve egyszerűen utánozhatatlan és megismételhetetlen.
Ti szoktatok készíteni? Ha igen, milyen recept alapján?
Boldog, jó étvágyat ezekhez az isteni péksütikhez!
Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.
Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal