Saját Otthon Projekt

Mi a helyzet a fránya függöny fronton?

Mi a helyzet a fránya függöny fronton?

2019. 02. 09. Diamia8

Általánosságban kijelenthető, hogy mi magyarok egyértelműen függönypártiak vagyunk. Véleményem szerint ennek az az oka, hogy nem szeretnénk bepillantást hagyni intim életünkbe olyanoknak, akiket nem ismerünk és egyébként is jellemző ránk a szemérmesség.

A magam részéről én is a függönypártiak táborát erősítem, de nálam nem az avatatlan szemek kizárása az elsődleges ok, hanem maga a függöny szépsége. Szerintem keretet ad az ablaknak, de az egész szoba hangulatát lágyítja és barátságosabbá teszi. Ezen kívül szeretem, ahogy megszűri a napfényt és kellemesebb lesz a fénye. 

fuggony01.jpg

Természetesen engem is elvarázsolnak a skandináv otthonok, ahol nincsenek függönyök, de a saját otthonomban nem tudnám elképzelni. Főleg, hogy végre fél évvel a beköltözés után a függöny projekt háromnegyedét immár ki is pipálhatjuk. Csak ránézek az új függönyeinkre és megpillantom, ahogy megcsillan a napfény a textilen és máris tudom, hogy jól döntöttünk.

Szerencsére most már nem hibáztunk, mert az előző otthonunkban már elkövettük az összes lehetséges hibát, amit el lehet követni függöny fronton. Mentségemre legyen szólva, hogy akkor még vajmi keveset tudtam a lakberendezésről. (nem mintha profi lennék, de igyekszem...)

fuggony07.jpg

Most azonban megvallom az összes általunk elkövetett hibát, hogy Ti már elkerüljétek:

A lakásunkban anno csak 268 cm volt a belmagasság, ami egyébként itthon átlagosnak számít. Érzetre magasítani pedig úgy tudjuk, ha a plafonra helyezzük a karnis. Természetesen mi ezt akkoriban nem tudtuk és az ablak fölé fúrtuk mindenhol, ami össze is nyomta a teret. 

Házunkat azonban már úgy választottuk, hogy a belmagasság az átlagtól magasabb legyen, így lett nekünk egy 290-es belmagasságunk, de még itt is a plafonra fúrtuk a karnist és nem bántuk meg.

Mindezek mellett akkor a legalapabb, legszimplább függönybehúzót vettük meg és hozzá a legolcsóbb függönyt, amibe még ólomnehezéket sem lehetett varratni. Ennek következtében sohasem volt szép az esése és mosás után mindig gyűrött volt. Nagyon utáltuk!

Ráadásul még a függönyök ideális hosszával sem voltam tisztában és levágattuk 10 cm-rel a padló fölé, amitől még alacsonyabbnak tűnt a belmagasság. Szerencsére volt annyi eszünk, hogy lecseréltük a függönyöket még a következő évben és ezeket a hibákat legalább ki tudtuk javítani, de a karnisok maradtak az eredeti helyükön.

Milyen számomra az ideális függöny?

Igazából abszolút nincsenek nagy igényeim függöny fronton. Sőt, ha igazán őszinte akarok lenni, akkor ebben a kérdésben annyira minimalista vagyok, hogy Marie Kondo előre köszönne. Nekem ugyanis szigorúan a minta nélküli, sűrű szövésű és fehér változatok tetszenek.

fuggony09.jpg

Ha most arra gondoltok, hogy ilyet bárhol be lehet szerezni, akkor ki kell Titeket ábrándítanom. Ugyanis tapasztalatim szerint nem így van, mert virágmintással, geometriai mintással, itt-ott színes vagy telibe színes változatokkal vannak tele az áruházak. Ha pedig már az árat, mint tényezőt sem találjuk mellékesnek, akkor tényleg szinte a "Mission impossible" legújabb részében találhatjuk magunkat.

fuggony02.jpg

Mivel legutóbb már ráleltem az Obiban a tökéletes alanyra, amelynek aljába már belevarrták az ólmot és ráadásul az ára meglepően baráti, így nem volt kérdés, hogy ismét ezt választjuk.

Sajnos azóta már nincs ingyenes varrás az Obiban. Van továbbra is szolgáltatás, de úgy számolják, hogy körülbelül duplájába kerülne magának az anyagnak. Ebből kifolyólag mi csak elhoztuk a cuccokat és varrónő varrta meg teljesen elfogadható áron.

fuggony05.jpg

fuggony03.jpg

fuggony08.jpg

fuggony06.jpg

fuggony10.jpg

Előtte-utána:

Mindezek után tartozom még az Instagram követőinknek pár előtte-utána képpel, hogy meg tudják szavazni, hogy függöny vagy nem függöny. Szerinted hogyan jobb?

elotte_utana_nappali.jpg

elotte_utana_nappali2.jpg

elotte_utana_tvszoba.jpg

elotte_utana_haloszoba.jpg

A végére értünk a fránya függöny kérdéskörnek és továbbra maradtam függönypárti. Már csak a TV-szobába kell sötétítő, mert ott hiányzik a redőny valami okból kifolyólag. Nyárig pedig el is kell készülnie, mert ez a nyár is melegnek ígérkezik.

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Instagram-on is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr9214563630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombakomba 2019.02.11. 06:37:38

Sotetitokent - ha meg nem ismerned - tudom ajanlani a blackout anyagot. Specialis 3 retegu anyag, teljes fenyzarasra képes, es hoszigetelo hatasa is van. Meteraru uzletben ha rakerdezel, az elado kell, hogy tudjon segiteni benne.

Diamia8 2019.02.11. 06:43:06

@gombakomba: Köszi szépen! Pont én is a blackout függönyre gondoltam, hogy teljesen sötétet lehessen csinálni, ha szeretnénk. Csak még a színe kérdéses, de szerintem világos szürke lesz.
süti beállítások módosítása