Saját Otthon Projekt

Bérelt lakásból is lehet élhető otthon!

Bérelt lakásból is lehet élhető otthon!

2019. 05. 02. Diamia8

Sokan úgy gondolják, hogy az albérlet sohasem lehet igazi otthon és a tulajdonosok sose fogják engedni, hogy picit saját képünkre formáljuk. 

Sajnos sok esetben ez valóban így is van, mert a legtöbb tulajdonos szűklátókörű és csak rövidtávon gondolkodik. Rengeteg esetben régi, szedett-vedett, egykor jobb napokat látott bútorral zsúfolják tele. Nem engednek semmit a falra felrakni és bizony sok esetben még a festést is elhanyagolják. Aztán meglepő módon csodálkoznak, hogy senki sem szeretné kivenni annyiért, amit szeretnének havonta kapni érte.  

Szerencsére azonban vannak üdítő kivételek, amelyek közül 2 éve blogon már szerepelt is egy igazán szuper kivétel. Ma pedig folytatom is a sort, mert  Böbe - Scandi Cam - révén  bekukkantunk egy újépítésű, 75 négyzetméteres bérlakásba.

img_20190419_131104.jpg

A lakásba tavaly nyáron költöztek be, így már közel 10 hónapja lakják. A lakás újépítésű, ennek megfelelően kiváló állapotban volt a beköltözéskor. Első lakóként tiszta lappal indultak, a beépített bútorokon kívül a berendezést, azok elrendezését is maguk választhatták meg.

A lakás észak-nyugati fekvésű, szép világos, de a nap csak a keleti fekvésű hálószobába süt be. A nappali-konyha-étkező csak a nyitott hálóajtón keresztül kaphat egy kis direkt napfényt.  Ez nyáron előnyös, de Böbe nagyon sajnálja, mert nagyon szereti a napsütést, a fények játékát, amely nem utolsósorban a fényképeken is jól mutat.

A lakás két hálószobából, fürdőből, wc-ből áll, ezeket a helyiségeket az egybefüggő előtér, konyha-étkező-nappali kapcsolja össze. Az erkély a konyha és nappali határán nyílik. Ugyan csak 5 m2, de nagyon szeretik. Jó idő esetén mini nappaliként használják, és gyakran kint is reggeliznek. 

img_20190322_084653_299.jpg

img_20190306_194235_268.jpg

Igazán szerencsés, hogy rengeteg tárolóhely van a lakásban, az előtér közel 4 méter hosszú egyik fala plafonig beépített, valamint a felnőtt hálóban is van egy beépített gardrób. Emellett a wc hátfalába is beépítettek egy nagy, többpolcos szekrényt, mely az összes itt használatos dolgon kívül minden tisztítószert is elnyel.

Mivel társasházi bérlakásról van szó, ezért természetesen nem szólhattak bele abba, hogy milyenek legyenek a burkolatok, csempék, járólapok, nyílászárók, beépített szekrények vagy a konyha frontja és a konyha elrendezése.

Egyedül a falak színét választhatták meg, amit értelemszerűen a meglévő színekhez kellett igazítaniuk. Mivel a meglévő felületek viszonylag semlegesek (különböző  barnás árnyalatú famintázatot utánzóak az ajtók, a járólap, a laminált padló, a beépített szekrények és a konyha frontjának egy része, valamint a konyhapult is), de eltérőek voltak,  ezért a legnagyobb, egy légterű helyiségbe a fehér szín mellett döntöttek.

img_20190421_094720.jpg

img_20190419_215011.jpg

Emellett 30 m2-en kellett megoldaniuk a konyha-étkező-nappali és benne a közlekedők elrendezését úgy, hogy az praktikus, jól átlátható, letisztult, kényelmes, szellős legyen berendezve is, ezért szükség volt rá, hogy a fehér szín a tágasság érzetét adva ezt kicsit megtámogassa. Nemcsak gyakorlati oka volt a fehér szín választásának, mert valójában nagyon szeretik. 

img_20190415_204734_116.jpg

img_20190306_194235_268.jpg

2019-01-30_15_35_10.jpg

2019-02-02_12_03_31.jpg

2019-02-08_14_08_24.jpg

 

20190130_131655.jpg

A gyerekszobába Böbe kislánya (12 éves) a sárga-fehér  falszín mellett döntött. A szín pasztell árnyalatára pedig azért esett választás, hogy a sok-sok színes tárggyal és kiegészítővel, ami egy gyerekszobában megtalálható, ne legyen túl sok, zavaró a színkavalkád. 

lanyszoba.jpg

A hálószobába vasvirág fantázianevű (világos tejeskávé barna) festék került, mely világosszürke sötétítő függönnyel adja azt a nyugodt, pihenést biztosító látványt, érzést, amit szeretett volna elérni.

img_20190329_212457.jpg

img_20180703_160417.jpg

img_20190316_204519.jpg

A fal színén kívül még néhány dologban kérték meg a tulajdonost, hogy változtathassanak: saját fürdőszobaszekrényt hoztak és kérték, hogy a TV-nek máshol legyen a kiállása.

furdoszoba.jpg

Egyébként a konyhában nem fúrták fel a kiegészítőket csempébe, konyhaszekrénybe, mert igyekeznek vigyázni mindenre, hogy minél tovább szép maradjon, és mert kiköltözés esetén vissza kell állítani az eredeti állapotokat.

A fal esetében kivételt tettek, mivel az glettel orvosolható: képeket, polcokat már helyeztek el és még fognak is. Viszont igyekszik nem összelyuggatni még a galériafalat sem, így elsősorban a képeket variálja, de a helyüket nem. 

2019-02-22_22_20_16.jpg

A legkedvesebb helye egyértelműen a nappali. Élvezik az egybenyitott, világos teret és azt is, hogy ha valamelyikőjük tévézni szeretne, attól a többiek még tudnak pihenni a szobákban.

A könyves szekrény kivételével szabadon lehetett tervezgetni a berendezést illetően. Apránként vásárolták meg a   berendezési tárgyakat, szép lassan állt össze a kép és a tér. Inkább félig kész nappalival éltek hónapokig és kivárták pl. az "igazi" kanapét.

A kanapévásárlással egyébként igazán megszenvedtek, de a helyzeten nagyot lendített, hogy Merci és Ancsa pont ekkor írtak a blogjukon részletekbe menően az egyik általam is kinézett kanapéról, amelytől a mérete miatt kicsit tartottam. Ezután már egyértelmű volt az Ikea Söderhamn. 

Böbe a legbüszkébb a galériafalra és arra, hogy összeszedte bátorságát a megvalósításhoz. Másokhoz hasonlóan sokat inspirálódott a neten, közben kezdett letisztulni, hogy mi az, ami azonnal megvalósítható és nem kell feltétlenül évekig kuporgatni egy gyűjteményre. Ami az interneten a témában megvan, azt szerinte mind elolvasta a galériafal készítéséről. Így többek között a Saját Otthon Projekt ilyen témájú posztját is, amiből két dolgot szeretne kiemelni:

  • Az egyik, hogy megnyugtató volt számára, hogy egy lakberendezéssel foglalkozó blog írójaként én is izgultam emiatt.
  • A másik, hogy a poszt elolvasása után végre neki is állt. Hozzám hasonlóan neki is szüksége van a laza szemléletre Merciéktől. Hogy nem kell rágörcsölni az elhelyezésre, hisz mindig lehet módosítani, és attól, hogy a Pinterestről nyomtat ki egy képet, attól még lehet jó az összhatás.

A lakásban még van bőven tennivaló, a hálószoba még befejezetlen, de a fürdővel és a konyhával is vannak tervei. A következő projektje, hogy egy gyerekkorából származó Panni polc végre felkerüljön a konyhaablaka és az erkélyajtó közé. 

A jelenlegi munkája mellett szabadok a hétvégéi, így alkalma volt elkezdeni egy lakberendező iskolát. Tudja, hogy manapság már a csapból is ez folyik, és úgy, mint más szakmák esetében, gyakran a tanfolyamokon megszerezhető tudás hagy némi kívánnivalót maga után, de sikerült egy számára megfelelő képzést találni. Úgy gondolja, hogy a lehetőségeket ki kell használni. 

2018. nyarán készített az Instagramon egy olyan profilt, ahol kifejezetten a lakásról készült képeket rakja fel. Rendszeresebben idén január végétől posztol képeket. 

Ha tetszett a bejegyzés és nem szeretnél lemaradni a következő lakberendezési inspirációról, kreatív alkotásról vagy gasztronómiai utazásról, akkor kövess minket a Saját Otthon Projekt Facebook oldalán is, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz.

Érdemes minket Istagramon is követni, mert itt rengeteg olyan képet osztunk meg a bloggal kapcsolatosan, amelyek egy-egy bejegyzésbe már nem férnének bele.   

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatotthonprojekt.blog.hu/api/trackback/id/tr4514792244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.04. 16:16:03

Ezt nem is nagyon értem: itt nyilván valóan nem albérletről, hanem bérletről van szó.
Normális módon tisztán , fehérre festve veszi át az ember, es ugy is adja visza.
Magam is bérelt lakásban élek, nem gondolnám hogy nem ez az otthonom.
Nem cserélek burkolatot, mert meg vagyok vele elégedve, de a falbontason kívül bár mit megtehetek, igaz nem mindent fizet a bérbeadó.
De van hogy úgy is megéri..
süti beállítások módosítása